Hlavní obsah

Brusel schválil obří banánovou fúzi

Evropská komise schválila spojení amerického distributora ovoce Chiquita Brands International Inc. s irskou ovocnářskou firmou Fyffes Plc za zhruba 526 miliónů USD (10,6 miliardy korun). Spojením vznikne největší světový dodavatel banánů.

Foto: Profimedia.cz

Chiquita přesune své sídlo z USA do Irska

Článek

Evropská komise uvedla, že "velkoobchodní i maloobchodní zákazníci budou mít stále značný počet dalších dodavatelů, aby měli z čeho vybírat", i když obě firmy jsou dva největší dodavatelé banánů v Evropě.

Schválení dohody je však podmíněno tím, že firmy nebudou uzavírat exkluzivní dohody s přepravními společnostmi a nesmějí poskytovat pobídky přepravním firmám za to, že nebudou převážet ovoce konkurenčních společností.

V rámci dohody přesune Chiquita své sídlo z USA do Irska, napsaly agentury AP a Reuters.

Firmy se na spojení dohodly letos v březnu. Sloučená společnost bude působit ve více než 70 zemích světa a zaměstná 32 tisíc lidí. Hodnota majetku nové skupiny má činit 1,07 miliardy USD a roční tržby 4,6 miliardy USD. Kromě silného postavení na trhu s banány má mít také vysoký podíl na globálním trhu s baleným salátem, melouny a ananasem.

Reklama

Související témata:

Související články

Citróny jsou nejdražší v historii

Kilogram citrónů se v českých obchodech prodává za devadesát korun. Rekordně drahé jsou kvůli špatné úrodě v Argentině. Citróny výrazně zlevní koncem září, kdy...

Výběr článků

Načítám