Hlavní obsah

Další trik šmejdů: výroba na zakázku

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové zákony a větší obezřetnost spotřebitelů sice ztížily podomním prodejcům jejich aktivity, ti ale přicházejí s novými a důmyslnějšími triky. V poslední době začali nabízet matrace a lůžkoviny zhotovené na míru. Má to ale háček. Záměrem podomního obchodníka je připravit kupujícího o právo odstoupit od smlouvy, upozornil spotřebitelský časopis dTest. Výrobků „na míru“ vnucených během návštěvy obchodníka se potom kupující nezbaví.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Právo odstoupit od smlouvy neplatí vždy. Konkrétní výjimky upravuje zákon a patří mezi ně situace, kdy bylo zboží zhotoveno podle specifických požadavků zákazníka,” vysvětluje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

V pojetí neseriózních prodejců vzniká absurdní situace, kdy se zboží, které je v daných rozměrech na trhu běžně dostupné, bude údajně speciálně vyrábět podle pokynů a přání spotřebitele. „Obchodník vlastně předstírá, že se nejedná o běžnou kupní smlouvu, ale o zhotovení věci na zakázku,“ dodal Zelený.

Přeměřují postele

Prodejce si podle něj nabízený sortiment uzpůsobí dané zákonné výjimce tím, že určí jeden standardní rozměr zboží. Smlouvu označí jako zhotovení věci na zakázku a rovnou v předsmluvních informacích vyloučí právo odstoupit od smlouvy do 14 dnů.

Je si přitom dobře vědom toho, že žádný standardizovaný rozměr neexistuje.

Přeměření postelí u zákazníka přispívá k dojmu, že jde o atypickou výrobu a zjištěné rozměry prodejce zapíše do smlouvy.

Pokud by selhal argument atypických rozměrů, přece jen se toto zboží musí na základě zákazníkových požadavků teprve vyrobit. A v takových případech není možné smlouvu do 14 dnů bez udání důvodu a bez jakékoliv sankce zrušit, uvedl dTest.

Před soudem by to asi neobstálo

Při případném soudním sporu by ale podle právníka dTestu měl klient velkou šanci uspět.

„Pokud neexistuje norma upravující standardní rozměry, nelze si je domýšlet. Matrace se dnes vyrábějí v nejrůznějších rozměrech zcela běžně, nemluvě o lůžkovinách. I když tedy obchodník popírá výrobu a prodej jiných rozměrů, neznamená to, že neexistují, a těžko uvěřit, že by obchodník skutečně doma skládal matraci a šil polštáře. Soud by k těmto okolnostem při posuzování nároku spotřebitele na vrácení kupní ceny jistě přihlédl,“ dodal Zelený.

Reklama

Související témata:

Související články

Seznámení přes internet může stát tisíce

Nabídek zprostředkování seznámení je plný internet. Je však vhodné nezapomínat, že online seznamka je služba jako každá jiná a je poskytována za určitých...

Výběr článků

Načítám