Hlavní obsah

Česká ekonomika oživuje, potvrzují to všechny signály, tvrdí ČNB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ekonomika České republiky stojí na začátku oživení, vyplývá ze záznamu z jednání bankovní rady České národní banky (ČNB), které se odehrálo ve čtvrtek 25. září. Podle ČNB oživení potvrzují všechny signály, které z domácí ekonomiky přicházejí. Zejména rychleji rostoucí mzdy a odhad jejich dalšího růstu signalizují vznik prvních tlaků ve prospěch růstu inflace v domácí ekonomice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Podle záznamu se členové rady shodli, že v rámci intervenčního režimu lze hladinu 27 korun za euro považovat i nadále za vhodně zvolenou. Její udržování poblíž této hladiny lze očekávat alespoň do roku 2016.

"Zatímco domácí ekonomika začíná generovat patrné proinflační tlaky, existuje nejistota související s cenovým vývojem v zahraničí, zejména v eurozóně," uvádí záznam.

Obavy z vývoje v zahraničí

Členové rady zároveň při diskusi o ekonomickém vývoji v zahraničí uvedli, že zatímco domácí ekonomický vývoj není nyní zatížen významnějšími nejistotami, vývoj v zahraničí je značně nevyrovnaný.

Bankovní rada minulý týden opět nechala úrokové sazby na historických minimech a rozhodla o pokračování režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Rozhodnutí o zachování sazeb bylo jednomyslné, detaily rozhodnutí o intervenčním režimu ČNB nezveřejňuje.

Reklama

Související články

ČNB bude tlačit korunu dolů do roku 2016

Rada České národní banky rozhodla o prodloužení intervencí do roku 2016. S jejich ukončením dosud počítala ve druhém čtvrtletí 2015. Na tiskové konferenci to...

Výběr článků

Načítám