Hlavní obsah

Z Ruska na Slovensko stále proudí jen polovina plynu

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenská republika už druhý den po sobě dostává z Ruska jen polovinu objednaného zemního plynu. Slovenský plynárenský průmysl (SPP) zaznamenal ve čtvrtek snížení dodávek plynu o 51,5 procenta.

Foto: Valentyn Ogirenko , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Premiér Robert Fico proto na čtvrtek svolal mimořádné zasedání vlády. Kabinet jednal o možnostech řešení v případě, že by snížené dodávky pokračovaly, nebo by došlo k jejich úplnému zastavení.

„Naší povinností je jednat nejen na diplomatické úrovni, ale musíme přijímat i konkrétní technická opatření, abychom zabezpečili slovenským domácnostem a slovenskému podnikatelskému prostředí bezpečné dodávky této významné energetické suroviny,“ uvedl Fico po mimořádném jednání vlády.

Fico zopakoval, že podle něho se plyn používá jako politický nástroj.

V reakci na tento stav uzavřel SPP nové smlouvy, které umožní dovézt na Slovensko plyn ze západu, a nakoupil plyn na spotovém trhu. SPP už uzavřelo smlouvu s firmou E.ON Global Commodities, která v průběhu pěti let umožní dovážet na Slovensko denně dva milióny kubíků plynu ze západu.

SPP má momentálně v zásobnících 1,5 miliardy metrů krychlových plynu. Slovensko tak podle jeho premiéra zvládne i nadále přeposílat plyn na Ukrajinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám