Hlavní obsah

Jablka zlevnila, zákazník v obchodech to ale nepozná

Ceny jablek od českých pěstitelů se meziročně propadly o 20 až 30 procent především kvůli embargu na dovoz do Ruska a vyšší úrodě v Evropě. Zákazníci v obchodech ovšem propad výkupních cen nepoznají. V obchodech se konečné ceny jablek pro spotřebitele podle šéfa ovocnářské unie Martina Ludvíka stále drží nejčastěji mezi 25 až 30 korunami za kilogram.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Obchodní řetězce nyní za jablka podle odrůdy a balení platí v průměru mezi osmi až 13 korunami za kilogram, zatímco loni se ceny pohybovaly mezi 11 až 16 korunami, uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Ještě razantnější je letos pád výkupních cen jablek na moštové zpracování. Cena moštových jablek v drobném výkupu je 60 až 80 haléřů za kilogram, od velkopěstitelů je to 1,1 až 1,2 koruny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"To je proti posledním dvěma letům propad až o 60 procent a změna směrem nahoru se čekat nedá," řekl Ludvík. Výkupní ceny sráží i o to, že klesá poptávka po džusech s vysokým podílem ovoce.

Chybí peníze na investice a provoz

Ovocnářům podle Ludvíka hrozí, že jim budou chybět peníze na investice i provoz.

Zákazníci v obchodech se ovšem výrazného zlevnění zatím nedočkali.  Kilogram jablek se v obchodech prodává podle Ludvíka nejčastěji za 25 až 30 korun, níž ceny klesají jen při takzvaných akčních prodejích.

Letošní sklizeň jablek v ČR by podle posledního zářijového odhadu měla meziročně vzrůst asi o dvě procenta na 123 tisíc tun. V porovnání s pětiletým průměrem by zvýšení mělo činit asi devět procent.

Brusel tuzemským pěstitelům tolik nepomůže

V úterý ohlášená pomoc Evropské unie v objemu 4,5 miliardy korun [celá zpráva] pěstitelům ovoce a zeleniny zasažených ruským zákazem dovozu podle Ludvíka českým ovocnářů téměř nic nepřinese.

"Kompenzace jsou mířeny na země, které přímo vyvážejí do Ruska. To je diskriminace, protože ceny klesly všem," řekl. Českých pěstitelů by se prý z Bruselu mohla týkat jen pomoc v řádech miliónů korun. Roční výkon českého ovocnářství z produkčních sadů se přitom v průměrném roce odhaduje na asi jednu miliardu korun.

Reklama

Související články

České ovocnáře jímá děs z polských jablek

Neklidné dny nyní zažívá mnoho ovocnářů v Česku. I když to vypadá, že jablek se letos urodí vcelku dost, řada z nich se bojí přebytku polských jablek, která...

Výběr článků

Načítám