Hlavní obsah

Britské úřady začaly vyšetřovat účetní skandál Teska za 8,8 miliardy

Britské regulační úřady začaly vyšetřovat britskou maloobchodní společnost Tesco. Reagují tak na dřívější oznámení, v němž firma připustila chyby v účetnictví. Společnost na konci září uvedla, že pololetní zisk nadhodnotila o čtvrt miliardy liber (8,8 miliardy korun), a potřetí za dva měsíce tak varovala před nižším ziskem.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Nákupní vozíky u obchodu Tesco Express v jihozápadním Londýně

Článek

Tesco kvůli chybám propustilo několik předních manažerů včetně ředitele pro Velkou Británii. [celá zpráva] Uspíšilo také nástup nového finančního ředitele.

Firma ve středečním oznámení uvedla, že případem se zabývá britský Úřad pro finanční etiku (FCA). Tesco prý bude s ním i jinými příslušnými úřady dál plně spolupracovat.

Firma v souvislosti se skandálem už zahájilo interní vyšetřování, které provádí konzultační společnost Deloitte.

Tesco je největší maloobchodní společností v Británii a třetí největší maloobchodní firmou na světě. Účetní skandál snížil v září tržní hodnotu společnosti o tři miliardy liber.

Firma kvůli horším výsledkům už v červenci rozhodla o výměně generálního ředitele. Po více než třech letech ve funkci skončil Philip Clarke, od září Tesco řídí bývalý manažer Unileveru Dave Lewis.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám