Hlavní obsah

Akcionáři zadlužené NWR upsali nové akcie za 2,5 miliardy

Těžařská společnost New World Resources (NWR), které patří i černouhelné doly OKD, v úterý oznámila, že investoři v rámci takzvané nárokové emise, kdy jsou papíry nabízeny stávajícím akcionářům, upsali 3,78 miliardy nových akcií, což je 75,12 procenta nově nabízených akcií. Vyplývá to z úterního sdělení firmy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Můžeme potvrdit, ze práva na nové akcie byla dosud upsána z více než 75 procent, což zahrnuje úpis dosavadního majoritního akcionáře CERCL Mining a zájem minoritních akcionářů," řekl ředitel vnějších vztahů společnosti Petr Jonák. CERCL Mining podle něj upsal akcie v hodnotě 75 miliónů eur (2,1 miliardy korun), minoritní akcionáři pak za zhruba 13,6 miliónu eur (375 miliónů korun), dohromady tedy za 2,48 miliardy korun.

"Zbylá práva byla přesně podle dohodnutých pravidel restrukturalizace nabídnuta některým věřitelům, kteří se již dříve zavázali je odkoupit," řekl Jonák.

Uvedl také, že celý proces restrukturalizace pokračuje bez komplikací a bude dokončen v první polovině října. "Výsledně získá NWR 185 miliónů eur (5,1 miliardy korun) nového kapitálu," dodal.

Zadlužení chtějí snížit o 9 miliard

Plán restrukturalizace, která má odvrátit platební neschopnost podniku, zahrnuje snížení hodnoty dluhopisů a výrazné rozmělnění podílů akcionářů. Firma již dříve oznámila, že z úpisu úhrnem až pěti miliard nových akcií chce získat 118 miliónů eur (3,2 miliardy korun).

NWR hodlá v rámci plánu snížit nominální zadlužení z 825 miliónů eur (asi 23 miliard korun) na 500 miliónů eur (zhruba 14 miliard korun).

S akciemi se v úterý začne obchodovat na burzách v Londýně a v Praze, ve Varšavě se čeká spuštění obchodování ve středu nebo v nejbližších dnech.

Věřitelé plán restrukturalizace schválili v srpnu a v září kapitálovou restrukturalizaci schválila justice v Británii a v USA. [celá zpráva]

Podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze zbývá firmě de facto umístit už jen 29,4 miliónu eur (asi 750 miliónů korun). "To není málo, ale lze přepokládat, že takto blízko cíle (dokončení restrukturalizace dluhu) se peníze NWR zajistit podaří," dodal Hlinomaz.

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, kterou v červenci opustil podnikatel Zdeněk Bakala. NWR včetně OKD a 44 tisíc bytů na Ostravsku ale zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.

Reklama

Související články

Akcie NWR zlevnily za dva dny o 60 procent

Akcie těžařské společnosti NWR na pražské burze v pátek dopoledne spadly téměř o 39 procent, prodávaly se za méně než dvě koruny. Už ve čtvrtek ztratily akcie...

Výběr článků

Načítám