Hlavní obsah

Bill Gates je nejbohatším Američanem 21 let po sobě a jeho majetek se stále rozrůstá

Aktualizováno

Nejbohatším Američanem zůstává zakladatel softwarové společnosti Microsoft Bill Gates. Jeho čisté jmění se proti loňskému roku rozrostlo o devět miliard na 81 miliard dolarů (1,76 biliónu Kč). Prvenství v seznamu 400 nejbohatších lidí v USA, který každoročně sestavuje časopis Forbes, mu tak patří již 21 let v řadě.

Foto: Reuters

Bill Gates

Článek

Forbes nejnovější podobu seznamu zveřejnil v pondělí. Investor Warren Buffett si potvrdil druhé místo s majetkem 67 miliard dolarů. Změny nenastaly ani na třetím místě, které udržel spoluzakladatel společnosti Oracle Larry Ellison s 50 miliardami dolarů.

Na dělené čtvrté příčce figurují stejně jako loni bratři Charles a David Kochovi, spoluvlastníci konglomerátu Koch Industries.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výběr nejbohatších Američanů podle časopisu Forbes
pořadíjménofirma/obormajetek (v miliardách dolarů)
1.Bill GatesMicrosoft/technologie81
2.Warren BuffettBerkshire Hathaway/investice67
3.Larry EllisonOracle/technologie50
4.Charles KochKoch Industries/energetika42
4.David KochKoch Industries/energetika42
6.Christy WaltonWall-Mart/móda38
11.Mark ZuckerbergFacebook/soc. sítě34
25.Michael DellDell/technologie17,7

Celkově se v seznamu objevilo 27 nových jmen, včetně například spoluzakladatele aplikace pro bezplatné zasílání zpráv přes chytré telefony WhatsApp Jana Kouma, který skončil na 62. místě. Plány na převzetí služby letos v únoru oznámila americká internetová společnost Facebook. Generálnímu řediteli Facebooku Marku Zuckerbergovi, který je v seznamu na 11. místě, se majetek od loňského roku rozrostl vůbec nejvíce, a to o 15 miliard na 34 miliard dolarů.

Ze seznamu celkově vyplývá, že nejbohatší Američané za poslední rok dál bohatli, mimo jiné díky silnému růstu cen akcií. Úhrnná hodnota majetku všech osob na seznamu činila 2,29 biliónu dolarů, a byla tak o 13 procent vyšší než loni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám