Hlavní obsah

Piloti Lufthansy stávkují kvůli důchodovým výhodám

Aktualizováno

Piloti největších německých aerolinek Lufthansa zahájili stávku za zachování důchodového programu. Protestní akce potrvá do 23:00 SELČ a postihne dálkové lety z Frankfurtu nad Mohanem. Lufthansa kvůli stávce zrušila 25 párů spojů, většina plánovaných letů se ale uskuteční. Na spojení mezi Německem a Českou republikou by stávka podle vedení Lufthansy neměla mít vliv.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Letadla společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Článek

Stávka zasáhne lety z Frankfurtu do Severní Ameriky a do Asie. Z logistických důvodů zrušila Lufthansa už několik pondělních letů z USA do Německa, odvolán je také jeden středeční let z Dubaje do Frankfurtu.

Většinu spojů ale aerolinky zachovaly, v době stávky odstartuje z Frankfurtu 37 dálkových letů. Pilotovat je budou ti z pilotů, kteří nejsou členy odborového svazu Vereinigung Cockpit (VC), a členové vedení Lufthansy, kteří mají pilotní licence.

Odbory, které zastupují asi 5400 z celkových zhruba 9000 pilotů různých aerolinek ze skupiny Lufthansa, chtějí protestními akcemi zabránit změnám důchodového programu. Podle dosavadního ustanovení mohou předčasně odejít do penze v 55 letech a firma jim následně vyplácí 60 procent platu do té doby, než mají nárok na starobní důchod.

Vedení Lufthansy chce potřebný věk pro předčasný důchod posunout na 60 let. Vedení aerolinek svůj krok zdůvodňuje tím, že kvůli silné konkurenci musí šetřit. Na omezení výhod podle firmy přistoupily všechny profesní skupiny kromě pilotů.

Reklama

Výběr článků

Načítám