Hlavní obsah

Piloti Air France po dvou týdnech ukončili stávku

Aktualizováno

Odborový svaz pilotů francouzské letecké společnosti Air France ukončil stávku, která od 15. září vážně poškozovala finance a pověst firmy. Odboráři se k tomuto kroku rozhodli i přesto, že své požadavky u vedení společnosti neprosadili. Informovala o tom v neděli agentura AFP.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Podmínky pro sociální dialog zde teď nejsou. Rozhodli jsme se chovat odpovědně zastavením stávkového hnutí. Budeme pokračovat v diskusích v klidnějších podmínkách," řekl AFP mluvčí odborového svazu SNPL Guillaume Schmid. Stávka pilotů zastavila od poloviny měsíce provoz poloviny letadel Air France.

Vláda, která vlastní 16 procent akcií skupiny Air France-KLM, v pátek vyzvala k ukončení stávky, která byla podle premiéra Manuela Vallse již neúnosná.

Vedení společnosti v pátek večer zdůraznilo, že situace Air France se stává "ohromně křehkou". Ztráty v době stávky odhadla na 20 miliónů eur (přes 550 miliónů korun) denně.

Hlasy proti stávkujícím pilotům začaly zaznívat i mezi zaměstnanci firmy, kteří v posledních dnech uspořádali několik demonstrací odsuzujících stávku. Představitelé letišť a dalších příbuzných sektorů varovali v posledních dnech před následky konfliktu, který je podle nich katastrofou pro francouzské civilní letectví.

Společnost v minulých dnech ustoupila odborům odvoláním záměru posílit svou nízkonákladovou divizi Transavia otevíráním nových základen v Evropě. Odmítla ale upustit od rozvoje divize ve Francii. Ještě víc ale pilotům vadí, že vedení odmítá zavést pro piloty Transavie stejné finanční podmínky, jaké mají u mateřské firmy. Ta to rezolutně odmítla s tím, že by to odporovalo podstatě nízkonákladových společností.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám