Hlavní obsah

Svaz slibuje Francouzům práci, ale odznak si dal vyrobit v ČR

Paříž

Kritiku za svoji kampaň za vytvoření nových pracovních ve Francii si vysloužil největší svaz zaměstnavatelů. Odznaky, na nichž slibuje milión nových míst v příštích pěti letech, si totiž dal vyrobit v České republice. Kritici poukazují, že s takovým přístupem to možná s prací pro Francouze nebude tak horké.

Foto: Profimedia.cz

Svaz zaměstnavatelů se kritice brání poukazem na to, že nápis na odznaku byl zhotoven ve Francii.

Článek

Výrobce, který zaměstnává pouze sedm lidí, nebyl schopen tak velikou objednávku zajistit sám. Přiznal však, že hlavní roli hrály nižší náklady.

"Kvůli velkým sériím jsme se z důvodu nákladů museli obrátit na českou továrnu. Jde o jednání mezi dodavatelem a odběratelem v globalizované ekonomice. Snažíme se najít produkt nejvyšší kvality za nejlepší cenu," citovala výrobce AFP.

Organizátoři ze svazu Medef se hájí, že v Česku byl vyroben jen kovový podklad. Nápis na barevném poli je prý ryze domácího původu. „Uvědomte si, že v celém průmyslovém odvětví ve světě jsou díly, které přicházejí z té či oné strany a opravdu větší část tohoto odznáčku je vyrobena ve Francii," řekl k tomu předseda svazu Medef Pierre Gattaz.

Dělají si srandu, glosují lidé

Kauza si vysloužila řadu sžíravých komentářů. "Jeden milión pracovních míst. Ano, ale jinde!" byla jedna z reakcí v internetové diskuzi pod článkem zveřejněným na serveru týdeníku Le Point. Jiní diskutéři rovnou hovořili o ostudě, cynismu a ztráty prestiže značky Made in France.

Počet registrovaných nezaměstnaných ve Francii se v září vyšplhal na nový rekord 3,296 miliónu osob. Svaz zaměstnavatelů Medef vyzývá ke snížení daní a uvolnění více peněz z rozpočtu podnikům, aby mohly vytvářet nová pracovní místa.

Reklama

Výběr článků

Načítám