Hlavní obsah

Putin používá zimu jako zbraň, varuje ukrajinský premiér

Ruská vláda má v plánu Ukrajinu nechat „zmrznout“ tím, že ji v zimě odřízne od dodávek plynu. Agentuře Reuters to na okraj jednání Valného shromáždění OSN řekl ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Podle jeho slov Moskva používá v krizi kolem Ukrajiny dodávky plynu jako zbraň svého druhu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Chtějí nás nechat zmrznout. To je cíl a další trumf v rukách Ruska. Takže kromě vojenského útoku, kromě armádní operace proti Ukrajině, mají další trumfovou kartu, kterou je energie,“ řekl agentuře Reuters Jaceňuk. „Konečným cílem Ruska je zorganizování dalšího mrazivého konfliktu na Ukrajině,“ dodal.

Putinova vláda už v srpnu varovala, že hrozí riziko přerušení dodávek plynu na Ukrajinu, pokud zimní teploty klesnou pod dvanáct stupňů Celsia.

Rusko sice podle vlády v Kyjevě v posledních týdnech stáhlo z Ukrajiny většinu svých vojáků, v zemi se ale na 26. října chystají parlamentní volby a vyhraněná rétorika na adresu Kremlu stoupá.

Ruský plynárenský gigant Gazprom v červnu omezil dodávky plynu na Ukrajinu kvůli sporům o cenu této suroviny. To vyvolalo obavy, jestli země bude mít pro zimní období dost plynu.

Předběžná dohoda o dluhu

Evropská komise pak v pátek zprostředkovala předběžnou dohodu o zaplacení části ukrajinského dluhu za ruský plyn. Gazprom by měl na Ukrajinu poslat 5 miliard krychlových metrů plynu, pokud Kyjev zaplatí do konce roku 3,1 miliardy eur. [celá zpráva]

Úmluvu ale ještě musejí schválit vlády obou států. Moskva už dala najevo, že dohodu podporuje, Kyjev ji ale stále považuje za přechodné řešení. Jaceňuk řekl agentuře Reuters, že by jeho vláda uvítala plán, který by jí zajistil dostatečné dodávky plynu.

Situaci vyostřilo ve čtvrtek i oznámení maďarského plynovodního operátora, že na neurčito zastavuje dodávky plynu na Ukrajinu. Důvodem je prý očekávaná vyšší spotřeba na maďarském trhu. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin při projevu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám