Hlavní obsah

Evropská unie prošetřuje Bulharsko kvůli zmrazeným vkladům banky CCB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady EU ve čtvrtek vystoupily proti Bulharsku za to, že nechává nadměrně dlouho zmrazené vklady v problematické bulharské bance Corporate Commercial Bank (CCB). Evropský bankovní úřad (EBA) prošetřuje, zda tím Bulharsko neporušilo evropská pravidla pro garantování vkladů, zatímco Evropská komise zahájila vůči zemi řízení za porušení pravidel.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Lidé protestují proti zmrazení vkladů bulharské banky CCB před budovou centrální banky v Sofii

Článek

CCB se v červnu stala terčem masivního vybírání vkladů, když klienty zneklidnily zprávy obviňující hlavního akcionáře banky Cvetana Vasileva z podezřelých obchodních transakcí. Bulharská centrální banka proto nad čtvrtým největším finančním ústavem v zemi koncem června převzala dočasnou kontrolu, zmrazila jeho vklady a nařídila prověřit jeho aktiva a závazky. CCB v srpnu částečně obnovila činnost, vklady jsou ale dál blokované.

Omezení pohybu kapitálu

Evropská komise poslala Bulharsku upozornění, že s ním zahájila řízení. Sofia má do 15. října čas na odpověď. Výkonný orgán EU zároveň Bulharsko vyzval, aby klientům CCB okamžitě obnovila přístup k jejich vkladům. Kroky bulharských úřadů jsou podle všeho „neodůvodněným a nepřiměřeným omezením volného pohybu kapitálu", uvedla komise podle agentury Reuters.

Bulharská centrální banka oznámení úřadů EU odmítla komentovat. Ministerstvo financí sdělilo, že připravuje rychlou odpověď.

Podle pravidel odškodnění do 25 dní

Pokud Bulharsko požadavku komise nevyhoví, může ho Brusel popohnat před Soudní dvůr EU. Bulharské úřady už dříve poslaly komisi dopis. Z něho vyplývá, že úřady nemají podle zákonů možnost obnovit přístup k vkladům CCB dříve než po volbách. Ty jsou naplánované na 15. říjen. Centrální banka si hodlá ponechat kontrolu nad CCB do poloviny listopadu, kdy mají být kompletní výsledky jejího auditu. Až poté se rozhodne o osudu banky.

Majitelé vkladových účtů u CCB nyní každý týden pořádají v Sofii protesty. Dožadují se vrácení svých peněz, jejichž celkový objem dosahuje asi šesti miliard leva (zhruba 87 miliard korun).

Legislativa EU garantuje bankovní vklady do výše 100 tisíc eur (2,75 miliónu korun). EBA prošetří, zda bulharská opatření neporušila pravidlo, podle něhož musí být vkladatelé odškodněni za nedobytné vklady nejméně do 25 dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám