Hlavní obsah

Air France ustoupily odborům, ruší plány na rozšíření Transavie

Francouzsko-nizozemská letecká společnost Air France-KLM ve středu navrhla opustit sporné plány na rozšíření nízkonákladové divize Transavia. Kvůli nim již deset dní stávkují piloti Air France, kteří se obávají rušení pracovních míst.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Cestující na letišti Marseille s letadlem Air France v pozadí

Článek

Stávka, která je nejdelší v dějinách Air France, stojí aerolinky odhadem 20 miliónů eur denně (550,2 miliónu korun).

Vláda v Paříži nejnovější krok letecké společnosti přivítala. Odbory se k němu zatím nevyjádřily, napsala agentura AFP.

Piloti Air France vstoupili do stávky minulý týden v pondělí. Podle dosavadních plánů má stávka skončit v pátek. Odbory ale již dříve pohrozily, že mohou stávku prodloužit na dobu neurčitou. Air France ve středu vypravily necelou polovinu letů. Zrušeny byly i dva z pěti párů letů mezi Paříží a Prahou.

Obávali se přesunu míst do levnějších zemí

Air France původně nabízela, že sporný plán pozastaví do prosince. Ve středečním prohlášení ale podle agentury Reuters uvedla, že navrhuje okamžité ukončení projektu Transavia Europe, aby spor mohl rychle skončit.

"Tento návrh... přináší nové záruky, že nedojde k přemístění (pracovních míst)," stojí v prohlášení.

Kvůli silné konkurenci nízkonákladových společností a aerolinek z Blízkého východu se Air France rozhodly posílit svou nízkonákladovou divizi Transavia a otevřít pod touto značkou nové základny v Evropě. Odbory se obávají, že podnik má v úmyslu zaměřit se na expanzi v jiných evropských zemích, a přesunout tak pracovní místa z Francie do zemí, kde jsou nižší náklady na pracovní sílu. Plán by tak podle nich vedl k vysokému propouštění, snížení mezd a zhoršení pracovních podmínek.

Chystané propouštění asi třetiny všech zaměstnanců oznámily tento týden ČSA. Letušky a stevardi kvůli tomu ve středu vyhlásili stávkovou pohotovost. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám