Hlavní obsah

Stokoruna za televizi se zatím platit nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poplatky za televizi se zatím zvyšovat nebudou. Poslanci ve čtvrtek zamítli novelu, která navrhovala, aby každá domácnost platila za televizi stokorunu bez ohledu na to, zda přijímač vlastní či ne. Poslanci už přitom pro zákon jednou ruku zvedli. Dnes ale nesouhlasili s pozměňovacími návrhy, které k novele připojil Senát.

Článek

Novela doplatila hlavně na pozměňovací návrh, který počítal s tím, že Česká televize (ČT) nesmí "přelévat" reklamu mezi jednotlivými programy, což by pro televizi znamenalo snížení příjmů z reklamy. Dosud ji totiž přesouvala z méně sledované ČT 2 na první kanál, o který mají inzerenti větší zájem a ČT na něm tudíž za reklamu inkasuje větší sumy.

Reklama, která by "povinně" musela být i na ČT 2 by podle některých zákonodárců navíc vedla ke komercionalizaci programu.

Druhý senátní návrh zněl, že poplatek by musel platit každý, jehož příjem dosahuje životního minima. Poslanci přitom v původní verzi počítali s tím, že poplatek by platili lidé až od 1,4 násobku životního minima.

Oba senátní návrhy smetla dolní komora ze stolu, neschválila ale ani návrh, který jí prošel v dubnu. [celá zpráva]

Ze 185 přítomných poslanců hlasovalo ve čtvrtek 86 pro přijetí, 90 bylo proti. K souhlasu by musela být nadpoloviční většina.

ČT se rozhodnutí nelíbí

Česká televize už se na nový zákon těšila. Tvrdila, že bez něj jen těžko bude plnit své "veřejnoprávní poslání", které jí ukládá zákon.

"Vedení České televize je zklamáno dnešním rozhodnutím poslanců, kterým se nezvýší televizní poplatky. Už nyní má omezený objem finančních prostředků vliv zejména na domácí tvorbu a plnění všech atributů veřejné služby," reagoval na rozhodnutí sněmovny mluvčí ČT Martin Krafl. I přesto se televize podle jeho slov bude snažit udržet alespoň stávající úroveň programu.

ODS byla od začátku proti

Norma vyvolala na začátku letošního roku velké diskuse právě kvůli povinnému placení poplatků. Lidé měli za televizi platili sto korun a za rozhlas 45 korun.

To se už od začátku nelíbilo opoziční ODS, která hospodaření ČT dlouhodobě kritizuje. Vláda jí ve svém návrhu vyšla vstříc tím, že snížila reklamní čas na ČT z jednoho procenta vysílacího času na 0,8 procenta. Pokud by návrh prošel, přinesl by každý rok ČT přibližně 800 miliónů korun.

Koncesionářské poplatky se neměnily od roku 1997, kdy zákonodárci schválili poplatek za televizi ve výši 75 korun a za rozhlas 37 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám