Hlavní obsah

Sazka oznámila vstup do loterie o miliardy, teprve pak získala povolení

Praha
Aktualizováno

Sázková společnost Sazka na středeční tiskové konferenci oznámila, že se od října zapojí do evropské loterie Eurojackpot s miliardovými výhrami. Následně dostala povolení od ministerstva financí. Žádost je prý podepsaná, čeká se pouze na její doručení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Pokud vím, tak žádost je povolitelná na základě výjimky. Té se ministerstvo financí nebrání, nezpůsobí-li hra nějaké sociopatologické následky, což v daném případě nehrozí," informoval náměstek ministra financí Ondřej Závodský, který má oblast loterií na starost.

Další země už povolení mají

Sazka uvedla, že první sázky do nové loterie začne přijímat 4. října. Tento termín považuje za závazný pro vstup ČR, Slovenska a Maďarska, které se do hry o miliardy také chtějí zapojit. Zbylé dvě země už povolení regulátora mají.

Miliardářská loterie Eurojackpot se hraje v 17 evropských zemích, na výhry se skládají všichni sázející.

"Mezi výherce je přerozdělena celkem polovina všech vkladů a právě díky vysokému celkovému počtu obyvatel v těchto státech je možno hrát až o miliardové částky," podotkl mluvčí Sazky Václav Friedmann. Výhra je v případě potřeby přepočítána podle aktuálního kurzu platného v den losování, Češi by tak podle něj obdrželi částky v korunách.

Maximální výhra 2,5 miliardy Kč

Nejvyšší výhra v Eurojackpotu zatím padla ve Finsku, v přepočtu přes 1,7 miliardy korun. Také druhá nejvyšší částka, kolem 1,5 miliardy korun, putovala sázkařům z Finska. Přes 1,2 miliardy korun také dvakrát vyhrály sázenky podané v Německu.

V jackpotu je vždy minimálně deset miliónů eur (276,35 miliónu korun), maximálně se může vyšplhat na 90 miliónů eur (zhruba 2,5 miliardy korun).

Losování Eurojackpotu se koná každý pátek mezi 20:00 a 21:00 v Helsinkách a je možné sledovat ho na stránkách Eurojackpot.cz v pátek po slosování. Výsledky by měly být k dispozici i na webových stránkách Sazky, tikety si budou moct lidé zkontrolovat také v aplikaci Sazky nebo na terminálech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám