Hlavní obsah

Polští horníci blokují vlaky s ruským uhlím

Právo, ČTK, Pavol Minarik

Víc než 200 polských horníků z odborů Solidarita zablokovalo ve středu ráno hraniční přechod Braniewo-Mamonovo na severovýchodě Polska. Snaží se tak zabránit dovozu uhlí z Ruska. Ceny této suroviny jsou totiž nižší a polští horníci tvrdí, že to pro jejich doly představuje existenční hrozbu.

Foto: Profimedia.cz

Dovoz ruského uhlí podle odborářů ohrožuje existenci polských dolů.

Článek

„Stojíme na železniční trati a nepustíme žádný nákladní vlak, který veze uhlí z kaliningradské oblasti do Polska,“ uvedl v TVN24 mluvčí stávkujících horníků Stanislav Kalysz.

Ruské uhlí se vykupuje za dumpingové ceny, kterým polští producenti nemohou konkurovat. V roce 2013 se do Polska dovezlo 11 miliónů tun uhlí, z čehož většina proudila z Ruska.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle předsedy hornické Solidarity Jaroslava Grzesika je rostoucí dovoz nerostné suroviny z jiných zemí jednou z hlavních příčin dramatické situace v polském hornictví. Když vláda tento problém dlouhodobě ignorovala, tak jeho řešení vzaly do vlastních rukou odbory.

V roce 2013 vytěžily polské doly 76,5 miliónu tun uhlí, z čehož 65,9 miliónu tun šlo na domácí trh a na export putovalo 10,6 miliónu tun. Ruského uhlí je podle portálu PlusBiznes.pl na polském trhu o třetinu méně než domácího.

Polská vláda letos sice zvažovala, že by mohla uvalit sankce na dovoz ruského uhlí v souvislosti s konfliktem na Ukrajině, k takovému opatření ale zatím nesáhla.

Reklama

Výběr článků

Načítám