Hlavní obsah

Severočeské doly propustí přes tři sta zaměstnanců

Severočeské doly propustí do konce roku několik stovek zaměstnanců. Masově vyjádřit nespokojenost se odbory zatím nechystají. Ze společnosti, která je členem skupiny ČEZ, odejde asi 350 lidí. Řekl to člen představenstva Vladimír Budinský.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Společnost propouštění zdůvodňuje zvyšováním nákladů na energie a na častější údržbu nerovnoměrně využívaného a více opotřebovávaného zařízení. Odboráři přičítají propouštění neúspěšným akvizicím skupiny v zahraničí.

Organizační změna se týká zhruba šesti procent zaměstnanců. Firma působí v okrese Chomutov, Most a Teplice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Skupina ČEZ avizovala propouštění kvůli úsporám již dříve, podle mluvčího se mělo týkat například části administrativních pracovníků na centrále. [celá zpráva]

Odbory: Nejjednodušší je šetřit na lidech

"Na každém ze tří úřadů práce se bude jednat řádově o desítky nových zájemců," uvedl Budinský. Úřad práce informaci potvrdil, konkrétní počty ale ještě nemá k dispozici. Bez práce je jen na Chomutovsku bezmála 10 tisíc lidí, nezaměstnanost se pohybuje okolo jedenácti procent.

"Rozhodlo se, že se náklady musí plošně snížit o 17 procent, a nejjednodušší je ušetřit na lidech," řekl Šimon Vohar ze Severočeského sdružení odborových organizací důlního průmyslu.

Odboráři žádné demonstrace proti propouštění nechystají. "Lidi se bojí o práci, nejsou schopni svou nespokojenost nějak hromadně vyjádřit. Obracíme se na místní politiky," řekl Vohar.

Představenstvo společnosti Severočeské doly schválilo organizační změnu na konci srpna. Z propouštěných osob je přibližně čtvrtina techniků a tři čtvrtiny tvoří dělnické profese.

Doly měly loni rekordní zisk

"Opatření jsou nutná pro udržení stabilního hospodaření společnosti. Organizační změna neovlivní bezpečnost práce v povrchových dolech a nedotkne se ekologického programu budování ochranných opatření pro okolní města a obce, rekultivace a obnovy krajiny po těžbě," uvedla společnost.

Severočeské doly loni hospodařily s provozním ziskem 5,1 miliardy korun, což bylo nejvíce od vzniku firmy v roce 1994. Za růstem zisku byla podle tehdejších slov Budinského dokončená restrukturalizace společnosti.

"ČEZ se k nám chová jako ke kolonii, jenom nás pumpuje," míní Vohar. Podle něj selhala kontrolní role státu, jenž je majoritním vlastníkem energetické skupiny.

Severočeské doly zaměstnávaly ke konci roku ve dvou dolech 3257 lidí, v dceřiných společnostech dalších téměř dva tisíce osob. Většina uhlí z dolů SD končí v tepelných elektrárnách ČEZ.

Těžební firma ještě v dubnu 2010 prohlašovala, že v příštích pěti letech nepočítá s žádným výrazným propouštěním. Největší útlum hornictví postihl havíře v 90. letech, kdy na severozápadě Čech přišlo o práci 30 tisíc horníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám