Hlavní obsah

Tesco vydělá o 8,8 miliardy méně, kvůli chybám v účetnictví vyházelo manažery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britská maloobchodní společnost Tesco propustila čtyři manažery včetně ředitele pro Velkou Británii poté, co zjistila chyby v účetnictví. Kvůli chybám snížila odhad zisku za první pololetí o 250 miliónů liber (8,8 miliardy korun).

Foto: Darren Staples, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Firma, která působí i na českém trhu, přitom zhoršila výhled hospodaření v letošním roce už potřetí, upozornila agentura Reuters.

„Našli jsme vážný problém a adekvátně reagovali,“ řekl BBC nový šéf společnosti Tesco Dave Lewis. Bývalý manažer britsko-nizozemského výrobce spotřebního zboží Unilever v čele firmy v září vystřídal dlouholetého ředitele Teska Philipa Clarka. O jeho odvolání rozhodla v srpnu správní rada právě kvůli zhoršujícím se výsledkům řetězce. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Během konferenčního hovoru Lewis uvedl, že „bylo dočasně propuštěno několik lidí“. Záležitost označil za něco naprosto mimořádného a jeho prioritou je věc důkladně vyšetřit. To dostala na starost auditorská společnost Deloite.

Podle BBC se jedná o čtyři manažery. Britské Radio 5 uvedlo, že suspendován byl i ředitel Teska pro Velkou Británii Chris Bush. To Lewis nepřímo potvrdil, když uvedl, že „do čela britského týmu nastoupí Robin Terell“. Ten měl dosud na starost rozvoj internetového obchodu Teska.

Tesco je nyní navíc bez finančního ředitele. Ten původní skončil před týdnem, rezignaci oznámil už v dubnu. Nahradit jej má finanční ředitel společnosti Marks and Spencer Alan Stewart. Ačkoli vyměnu firma oznámila už v červenci, funkce se může ujmout nejdříve v prosinci.

Přehodnocený zisk měl být ještě nižší

Tesco je největší maloobchodní firmou v Británii. V pondělním prohlášení podnik uvedl, že varování před nižším ziskem z konce srpna bylo nadhodnoceno. Správně měl být odhad ještě o 23 procent nižší. Firma chybu objevila při přípravě nadcházející zprávy o hospodaření.

Zveřejnění hospodářských výsledků za pololetí proto firma odložila na 23. října z původního 1. října.

Tesco podle dosavadní předpovědi čekalo zisk za šest měsíců do konce srpna 1,1 miliardy liber (38,5 miliardy korun). Za celý rok pak měl zisk činit 2,4 miliardy liber (84,4 miliardy korun). Dopad revize za pololetí na celoroční zisk zatím firma neurčila.

Tesku ubírají trh levné německé řetězce

Tržní kapitalizace Teska se nyní pohybuje kolem 18,8 miliardy liber (661 miliard korun) a podnik má přes 500 tisíc zaměstnanců.

V posledních dvou desetiletích se společnost těšila nepřerušenému růstu zisku a byla miláčkem investorů v maloobchodním sektoru.

Za poslední dva a půl roku však firma pod vedením bývalého ředitele Clarka vydala tři varování před horším ziskem kvůli ztrátě podílu na britském trhu na úkor německých diskontních obchodů Aldi a Lidl a luxusnějších konkurentů Waitrose a Marks & Spencer. Akcie firmy tak výrazně klesly a po předchozím, srpnovém varování se ocitly nejníže za jedenáct let.

Akcie Teska v pondělí po otevření trhů v reakci na zprávy odepisovaly deset procent hodnoty, během dopoledne se prodávaly o osm procent níže než při pátečním závěru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám