Hlavní obsah

Výrobce Coldrexu v Číně uplácel lékaře, dostal pokutu přes deset miliard

Čínský soud vyměřil britské farmaceutické společnosti GlaxoSmithKline (GSK) rekordní pokutu tři miliardy jüanů (10,4 miliardy korun) za to, že uplácela lékaře, aby používali její léky. Soud také poslal do vězení několik představitelů firmy, včetně bývalého šéfa čínské pobočky Marka Reillyho, informovala státní agentura Nová Čína.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úřady Reillyho vinily z toho, že provozoval "rozsáhlou úplatkářskou síť" a nutil obchodní zástupce, aby platili lékařům, zástupcům nemocnic a zdravotním institucím za používání výrobků jeho firmy.

GSK vyrábí například známé léky na chřipku Coldrex nebo zubní pastu Sensodyne. Mezi jejími produkty jsou i léky na trávicí potíže, astma, duševní poruchy nebo cukrovku.

Do čínského vězení nepůjde 

Soudní proces ve městě Čchang-ša na jihovýchodě země trval jeden den a soud verdikt vynesl za zavřenými dveřmi. Reilly a další představitelé byli odsouzeni k trestům odnětí svobody od dvou do čtyř let.

Podle zdrojů obeznámených s případem bude Brit Reilly vypovězen ze země a do čínského vězení nepůjde, uvedla agentura Reuters. Podle serveru BBC dostal Reilly podmíněný trest tři roky vězení.

Páteční rozsudek je vyvrcholením vyšetřování GSK v Číně. Tamní úřady o něm poprvé informovaly loni v červenci. Policie tehdy uvedla, že firma předala až tři miliardy jüanů (částka se rovná uložené pokutě) dalším stranám, aby usnadnila uplácení lékařů a úředníků.

Za úplatky jsou ve vězení i těžaři z Rio Tinto

GSK podle agentury AP uvedla, že činnost její čínské součásti byla v jasném rozporu s firemními postupy řízení a dodržování zákonů. Pokutu prý zaplatí, změní systém pobídek pro zaměstnance a výrazně upraví způsob zajišťování kontaktů s pracovníky ve zdravotnictví.

Kauza GSK je v Číně největším korupčním skandálem od roku 2009, který se týká zahraničních společností. Soud v Šanghaji tehdy odsoudil čtyři zaměstnance nadnárodního těžebního koncernu Rio Tinto za braní úplatků a krádež obchodních tajemství do vězení na sedm až 14 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám