Hlavní obsah

Nezaměstnanost klesne, platy porostou, tvrdí optimisticky guvernér ČNB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst domácí ekonomiky se příznivě projeví i na trhu práce. Počet lidí bez práce by měl klesat a růst mezd v podnikatelské sféře by měl dále výrazně zrychlovat. Poslancům to v pátek řekl guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer, když jim představoval zprávu o inflaci z letošního července.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na archivním snímku guvernér ČNB Miroslav Singer při květnovém jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

Na trhu práce se podle šéfa centrální banky projevují jasné známky pozitivního obratu ekonomiky. Například se přestaly zkracovat pracovní úvazky a zaměstnanost pomalu roste.

Singer také řekl, že ekonomika letos podle odhadu centrální banky vzroste o téměř tři procenta a táhnout ji budou hlavně investice, které budou odrážet rostoucí zahraniční poptávku. Porostou podle něj i investice vlády a spotřeba domácností.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

K současnému konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou a jeho dopadu na ekonomiku Singer řekl, že do Ruska směřují asi čtyři procenta českého vývozu a na Ukrajinu necelé jedno procento. Přímý dopad přes vývozy by tak podle něj nebyl dramatický.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám