Hlavní obsah

Radary za miliardy zachráněny, oživí i český průmysl

Právo, Oldřich Danda
Praha

Některým zbrojařům z Česka i okolních zemí se může zablýsknout na dobré časy. Jsou na dosah několikamiliardovému projektu visegrádských zemí na výrobu 3D vojenských radarů, po kterých prahnou armády všech čtyř států.

Foto: Profimedia.cz

Radar ASR

Článek

Osud projektu byl v jednu chvíli nejistý. Jak ale zjistilo Právo, zástupci ČR, Slovenska, Maďarska a Polska se minulý týden v Maďarsku dohodli. Společnými silami nebudou vyrábět jen jeden typ vojenského radaru, ale dokonce hned dva.

Díky tomu by mohly průmysly všech zúčastněných zemí získat státní zakázky hrazené ministerstvy obrany v hodnotě okolo osmi miliard korun.

Dohodu by měli tuto sobotu stvrdit představitelé visegrádské čtyřky na Dnech NATO v Ostravě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Polská armáda žádá hlavně mobilní radary ADR (Air Defence Radar), které je možné nasadit do vojenských operací, a ostatní země chtěly přesnější, ale méně pohyblivé stroje ASR (Air Surveillance Radar). Vyjednavači se ale domluvili na společné výrobě obou typů radarů.

Sovětské radary už brzy doslouží

„U radaru ASR by se lídrem projektu měly stát české firmy, u radaru ADR zase polský průmysl,“ řekl Právu zdroj blízký vyjednávání.

Dohoda je také na tom, že domácí podniky dostanou takový podíl výroby, kolik si jejich armády objednají kusů. Jednou z variant, o které se minulý týden jednalo, byla výroba až 24 radarů. Jeden přijde zhruba na 350 miliónů korun, proto je ve hře zakázka až za osm miliard.

Výroby se chtějí chopit tři české podniky – pardubické firmy Retia a Eldis, které vyrábějí samotné radary, a kopřivnická Tatra, na jejíž podvozky by se mohly radary montovat.

Firmy mají na výrobu šibeniční termín, protože armádám všech čtyř zemí dosluhují zastaralé sovětské radary a chtějí, aby nové stroje začaly sloužit už v roce 2017.

Společná výroba nejspíš sice nesníží pořizovací cenu, ale podle odhadů obrany by měl být levnější budoucí servis a výcvik personálu. Hlavní devízou projektu je podpora domácího průmyslu, který by mohl radary v případě úspěchu nabízet i dalším zemím.

Podle informací Práva by si Česko objednalo nejen pět kusů radarů ASR, jak již obrana informovala, ale také pět kusů ADR. Předběžná dohoda počítá s tím, že polská armáda by odebrala šest radarů typu ADR, Slovensko čtyři kusy typu ASR a Maďarsko po dvou radarech od obou typů.

Ministerstvo nechtělo dosavadní jednání komentovat. „Výsledky jednání nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit. Stále ale platí, že resort obrany o způsobu pořízení radarů rozhodne do konce září,“ řekl Právu Petr Sýkora z obrany.

Slavnostního podpisu o spolupráci průmyslových podniků visegrádských zemí na výrobě radarů se má účastnit i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám