Hlavní obsah

Mládek: Ukrajinská krize je argument pro dostavbu jaderných elektráren

Situace na Ukrajině je argument pro dostavbu jaderných elektráren v Temelíně a Dukovanech. Na konferenci společnosti Business Forum o dodávkách plynu do Evropy to řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Podle něj je možné zajistit si jaderné palivo až na tři roky. Ministr také opět upozornil na možnou plynovou krizi na Balkáně.

Foto: Petr Hornik, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

„Pokud máte palivo a energetické inženýry, jste energeticky soběstační,” uvedl Mládek. Krizi na Ukrajině vidí jako něco, co dělí společnost na dva tábory. Ty se podle něj víceméně shodnou, že anexe Krymu nebyla legitimní. Jedni ale vidí Rusko jako nepřítele a jsou pro sankce, zatímco druhá skupina vnímá situaci jako určitou „geopolitickou přetahovanou”.

Na Balkáně hrozí krize

Mládek také znovu upozornil na možnou krizi, která hrozí hlavně na Balkáně v případě, že přestane proudit plyn přes Ukrajinu.

Země jako například Bulharsko, Bosna a Hercegovina nebo Moldávie jsou podle něj plynem zásobovány pouze z Ukrajiny, a navíc nemají dostatečné zásobníky.

„Riziko humanitární katastrofy umrzlých lidí je celkem reálné,” uvedl Mládek. Podle něj by Evropská unie měla začít situaci řešit nyní a nečekat na leden.

Vládní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška se solidaritou se státy, kde takové problémy hrozí, souhlasí. Upozornil ale, že každá země je v prvé řadě zodpovědná za svoji energetickou bezpečnost. Většina Evropy včetně České republiky a Slovenska toho podle něj v minulých letech pro snížení plynové závislosti udělala dost. „Pak máte státy jako Bulharsko, které zas tak moc neudělaly,” dodal Bartuška.

Jaderná elektrárna Temelín odebírá od července 2011 palivo od ruské společnosti TVEL, která patří do koncernu Rosatom. Dříve byl dodavatelem americký Westinghouse.

Reklama

Související články

Dukovany potřebují nový blok, řekl Mládek

Jeden z plánovaných nových jaderných bloků by mohl vzniknout v jaderné elektrárně Dukovany. Po středeční návštěvě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na...

Výběr článků

Načítám