Hlavní obsah

Hromadné propouštění hlásí šestnáct firem. Nejvíc v Praze a na Vysočině

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V srpnu nahlásilo hromadné propouštění celkem 16 zaměstnavatelů. Tento krok se dotkne 834 jejich zaměstnanců. Nejvíc podniků se chystá propouštět v Praze. Nejvyšší počet lidí, kteří v nadcházejících měsících přijdou o zaměstnání, pracuje na Vysočině a v hlavním městě. Vyplývá to z nejnovějších informací Úřadu práce ČR (ÚP ČR).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Firem, které se rozhodly snížit počet pracovníků v režimu hromadného propouštění, bylo v srpnu o pět méně než před rokem a o sedm více než v červenci. Podniky plánují propustit o 169 zaměstnanců méně než ve stejném období loňského roku a o 376 pracovníků více než v předchozím měsíci.

Nejvíce zaměstnavatelů, kteří nahlásili v srpnu hromadné propouštění, bylo v Praze. Zde se bude týkat sedmi firem. Nejvíc zaměstnanců, kterých se toto opatření dotkne, pracuje v Kraji Vysočina (353) a také v metropoli (208). Z okresního hlediska je na tom nejhůře Jihlava, kde přijde o práci 195 lidí. Další je pak Hradec Králové, tam ztratí zaměstnání v nadcházejících měsících 101 lidí.

Propouštět se chystá i ČEZ

„Zaměstnavatelé se chystají propouštět především v oblasti plynárenství a telekomunikací. Z hlediska profesí se propouštění týká zejména manažerských, ředitelských a administrativních postů, dále pak pozic techniků a montérů,“ uvedla mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Úřad práce jména firem, které hromadné propouštění hlásí, nezveřejňuje. Již dříve ale od září oznámila propouštění kvůli úsporám například největší tuzemská energetická společnost ČEZ. Týkat se má hlavně administrativních pracovníků a centrály. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Trh práce čeká v závěru roku mírný útlum

Výsledky průzkumu Manpower Index trhu práce ukazují pro čtvrtý kvartál letošního roku nejisté náborové aktivity. Zatímco tři procenta zaměstnavatelů očekávají...

V práci se zraní denně přes sto lidí

Více než sto lidí denně se zraní v České republice během výkonu svého zaměstnání, což znamená zhruba čtyři pracovní úrazy za hodinu. Největší počet úrazů je ve...

Výběr článků

Načítám