Hlavní obsah

Stávka Air France ochromí lety z Prahy do Paříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piloti letecké společnosti Air France zahájili v pondělí stávku na protest proti plánovanému přesunu pracovních míst a dalších aktivit do nízkonákladových aerolinek, aby tak skupina držela lépe krok s konkurencí. Na zemi zůstala nejméně polovina letadel francouzských aerolinek.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Airbus A319 aerolinek Air France na letišti v Orly u Paříže.

Článek

Protest by podle agentury AFP mohl trvat až týden. Stávka se dotkne i pražského letiště. Podle jeho webu byl zrušen pondělní večerní a úterní ranní let Air France z Paříže a pondělní večerní odlet do Paříže.

Odbory nesouhlasí s plánem na rozšíření nízkonákladové dceřiné firmy Transavia. Hlavní odborový svaz pilotů SNPL vyzval ke stávce od pondělí do 22. září. Další dva odbory SPAF a Alter chtějí, aby stávka trvala do čtvrtka.

Nedělní jednání s vedením aerolinek řešení nepřinesla. „Zadrhla se,” řekl podle AFP Jean-Louis Barber, šéf odborového svazu zastupujícího piloty SNPL AF ALPA .

Air France odhadla, že první den stávky bude moci zajistit 48 procent letů. Do stávky se podle jejích propočtů rozhodlo zapojit 60 procent pilotů.

Opět stávkuje i Lufthansa

Další stávku vyhlásili na úterý piloti největších německých aerolinek Lufthansa. Protestní akce potrvá od 09.00 do 17.00 SELČ a podle odborového svazu Vereinigung Cockpit (VC) by měla postihnout dálkové lety, které odlétají z Frankfurtu nad Mohanem.

Není jasné, zda se stávka nějak dotkne leteckého spojení mezi Německem a Českem. Před deseti dny bylo kvůli stávce pilotů Lufthansy několik spojů mezi Prahou a Frankfurtem zrušeno, tehdy ale svaz VC vyhlásil stávku při letech na krátkou a střední vzdálenost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám