Hlavní obsah

Odstěhujeme centrály do Londýna, hrozí největší skotské banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud si Skotsko příští týden v referendu zvolí samostatnost, tak přední skotský bankovní ústav Royal Bank of Scotland (RBS) přesune své ústředí z Edinburghu do Londýna. RBS, která sídlí ve Skotsku od svého založení v roce 1727, to uvedla ve čtvrtečním sdělení.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Vlajky příznivců odtržení Skotska od Velké Británie v Edinburghu.

Článek

Plán přesunout sídla skotských aktivit do Anglie oznámila i skupina Lloyds Banking Group, která od roku 2009 vlastní Bank of Scotland, druhou velkou skotskou banku a historického konkurenta RBS.

Skotové budou o nezávislosti hlasovat 18. září a podle posledních průzkumů bude těsné. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

RBS ve Skotsku zaměstnává asi 11 500 lidí. Banka uvedla, že v zemi i po získání nezávislosti zachová podstatnou část svých aktivit a pracovních míst, uvedla ale, že "bude nezbytné přesunout sídlo holdingové společnosti do Anglie".

Zdůvodnila to nejistotou, která podle banky vznikne po vítězství zastánců oddělení, a jejím dopadem na schopnost banky půjčovat si peníze. Banku RBS po finanční krizi z let 2008 až 2009 vlastní z 81 procent britská vláda.

Riziko pro podnikání

Lloyds, v níž má vláda v Londýně 25 procent, ve středu večer oznámila, že její krizové plány pro případ samostatnosti Skotska zahrnují i založení "nových právních entit v Anglii". Lloyds má ve Skotsku zhruba 16 tisíc zaměstnanců a podle BBC její sdělení znamená, že společnost chce zůstat chráněna a regulována britskou centrální bankou, nikoli to, že ze Skotska zcela odejde.

Obě banky už dříve upozorňovaly, že případná samostatnost Skotska vytvoří značná rizika pro jejich podnikání, protože zvýší náklady na refinancování a daně. Banky prý také budou mít výdaje s adaptací na nové právní poměry.

Na přesun do Londýna se chystá i pojišťovna Standard Life.

Ratingová agentura Standard & Poor's uvedla, že v případě nové finanční krize nebude nezávislé Skotsko schopno své banky věrohodně podpořit. Tři velké skotské banky, z nichž třetí je Clydesdale ze skupiny National Australia Bank, mají aktiva překračující dvanáctinásobek ročního výkonu skotské ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Skotské referendum o nezávislosti bude těsné

Tábor příznivců skotské nezávislosti s blížícím se datem hlasování roste. Potvrzuje to další průzkum veřejného mínění agentury TNS, v němž se pro odtržení...

Výběr článků

Načítám