Hlavní obsah

EK pozastavila kompenzace zemědělcům, zavalily ji žádosti z Polska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropská komise pozastavila vyplácení kompenzací za ušlé zisky v důsledku ruského na dovoz zemědělských a potravinářských produktů. Přišlo totiž nepřiměřeně mnoho žádostí o podporu z Polska. Informovala o tom agentura AFP. Pomoc ve výši 125 miliónů korun (přibližně 3,5 miliardy korun) schválila komise 18. srpna.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle nejmenovaného bruselského zdroje jsou důvodem přerušení podpory "vážné pochybnosti" o pravdivosti dat, které předložilo Polsko. Objem požadavků tamních zelinářů by údajně vyčerpal 87 procent prostředků vyčleněných na pomoc tomuto sektoru v Evropské unii.

Evropská komise potvrdila, že v příštích dnech představí nový mechanismus podpory, která má být adresnější. "Komise se nadále zasazuje o podporu producentů, kteří náhle přišli o důležitý trh," řekl eurokomisař pro zemědělství Dacian Ciolos.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ještě před přerušením podpory Evropská komise podle zdroje AFP "opakovaně žádala polské úřady, aby ověřily" spolehlivost údajů, které předložili tamní producenti.

EK mimořádně uvolnila peníze na pomoc zemědělcům, které postihlo ruské roční embargo na dovoz západních potravin. Brusel tak chtěl podpořit pěstitele téměř 20 druhů ovoce a zeleniny, podléhajících rychlé zkáze.

Rusko zakázalo na počátku srpna dovoz zemědělských a potravinářských produktů z Evropské unie, USA, Austrálie, Kanady a Norska v reakci na protiruské sankce Západu. Ten Moskvu viní z podpory proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám