Hlavní obsah

Ryanair koupí sto nových boeingů za deset miliard dolarů

Největší evropské nízkonákladové aerolinky Ryanair se dohodly na nákupu 100 letadel Boeing 737 MAX, která jsou vybavena větším počtem sedadel. Na dalších sto si berou opci. Celková hodnota zakázky může činit až 22 miliard dolarů (téměř 470 miliard korun).

Foto: Profimedia.cz

Šéf Ryanair Michael O'Leary a prezident Boeingu Ray Conner na tiskové konferenci oznamují kontrakt na nejméně sto nových letadel Boeing 737 Max 200.

Článek

Irský Ryanair chce do deseti let zvýšit počet cestujících o polovinu na 120 miliónů ročně.

Letadla pro střední trasy Boeing 737 MAX 200 mohou pojmout až dvě stě pasažérů, což je  o 11 víc než dřívější model Boeing 737. Aerolinky předpokládají, že díky tomu ušetří na nákladech.

Pevně dohodnutý nákup 100 letadel má hodnotu 10,4 miliardy dolarů (222 miliardy korun). Hodnota zakázky je uvedena v katalogových cenách - při větší objednávce výrobci letadel zpravidla poskytují výrazné slevy.

Ryanair si loni objednal u Boeingu 175 letadel 737-800 v hodnotě 15,6 miliardy dolarů. Pro Boeing to byla největší samostatná zakázka, jakou kdy získal od evropské letecké společnosti. První letadlo má být dodáno tento měsíc. O'Leary již dříve uvedl, že tuto objednávku nezmění. Nová letadla by chtěl pro období let 2019 až 2025.

Reklama

Související témata:

Související články

Irský Ryanair má zájem o kyperské aerolinky

Irský nízkonákladový přepravce Ryanair předloží nabídku na koupi kyperského vlajkového přepravce Cyprus Airways, jehož vláda v Nikósii nabízí k prodeji....

Výběr článků

Načítám