Hlavní obsah

Ceny nemovitostí ve Španělsku poprvé od roku 2008 stouply

Novinky, tov

Hypoteční bublina, která praskla před šesti lety ve Španělsku, odstartovala ekonomickou krizi v Evropě. Nyní poprvé od roku 2008 začaly ceny nemovitostí v zemi růst, napsal španělský deník El País. I přes dobrou zprávu ze Španělska se investoři obávají návratu eurozóny do recese.

Foto: Profimedia.cz

Nový bytový komplex ve městě Jaca na severu Španělska.

Článek

Španělský statistický úřad INE v pondělí oznámil, že ceny domů a bytů ve druhém čtvrtletí proti stejnému období minulého roku stouply o 0,8 procenta. V prvním čtvrtletí o 1,6 procenta klesly. Nejrychleji rostou ceny nově postavených nemovitostí, a to o 1,9 procenta. Ceny starších domů stouply o 0,2 procenta.

Ceny domů ve Španělsku předtím naposledy rostly začátkem roku 2008, kdy splaskla realitní bublina nafukovaná přílivem levných úvěrů do nadhodnocených nemovitostí. Ceny začaly prudce klesat a do současnosti od svého vrcholu ztratily více než 40 procent.

Krize na realitním trhu způsobila nárůst špatných úvěrů bank a španělská vláda byla nucena požádat své partnery v eurozóně o finanční pomoc pro svůj bankovní sektor.

Obrat na realitním trhu naznačily už údaje z konce května, podle kterých si Španělé začali poprvé po letech více půjčovat na bydlení. [celá zpráva]

Eurozóně přesto hrozí návrat do recese

Zpráva sice potvrzuje ekonomické oživení ve Španělsku, které letos čeká podle odhadů růst o procento, poslední průzkum důvěry investorů nicméně signalizuje obavy, že se eurozóna vrátí do recese.

Důvěra investorů podle výzkumné společnosti Sentix  v září podruhé za sebou klesla, a dostala se tak na nejslabší úroveň za více než rok.

Statistický úřad Eurostat minulý týden potvrdil, že hospodářský růst eurozóny se v letošním druhém čtvrtletí zastavil. Podkopal jej pokles německé ekonomiky a pokračující stagnace ve Francii.

Reakce na sankce

Ekonomice neprospívá ani napětí mezi Ruskem a Západem a vzájemné sankce. Trhy minulý týden podpořily zprávy o příměří, na Ukrajině ale stále pokračují přestřelky. [celá zpráva]

Prudkému poklesu důvěry nezabránila ani nová opatření, která minulý týden představila Evropská centrální banka (ECB) s cílem podpořit hospodářský růst a odvrátit hrozbu deflace. [celá zpráva]

„Je to pozoruhodné, protože od nástupu šéfa (Maria) Draghiho do funkce se ECB vždy dařilo podpořit různými opatřeními ekonomickou důvěru investorů. Zdá se, že to už nefunguje,” uvedla společnost Sentix.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám