Hlavní obsah

Červenec byl pro české vývozce letos nejlepší měsíc

Novinky, tov
Aktualizováno

Zahraniční obchod Česka skončil v červenci přebytkem 11,5 miliardy korun. Meziročně to bylo o 6,6 miliardy korun více. Vývoz se oproti loňsku zvýšil o 18,3 procenta, dovoz o 15,7 procenta. Předběžné údaje v pondělí zveřejnil Český statistický úřad.

Článek

Bilance zahraničního obchodu se státy EU skončila přebytkem 46 miliard korun a byla tak meziročně o 12,5 miliard vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 5,6 miliardy na 33,4 miliard korun.

„Přes zvyšující se nejistoty v globální ekonomice byl pro české exportéry červenec letošním nejúspěšnějším měsícem. Zvýšení exportu má na svědomí téměř výhradně skupina strojů a dopravních prostředků a v jejím rámci vývoz aut. Česká ekonomika těží ze solidní poptávky po autech v Evropě,“ řekl hlavní ekonom UniCredit Pavel Sobíšek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Zahraniční obchod

Přebytek naopak klesl u bilance obchodu s polotovary a materiály a prohloubil se schodek obchodu chemických výrobků, uvedl ČSÚ.

Podle Sobíška je třeba vidět i určitá rizika dalšího vývoje. „Strojírenský vývoz byl ovlivněn dobíhajícími kontrakty, ale objem nových zakázek může být negativně ovlivněn sankcemi vůči Rusku. Pro další měsíce se tedy vyplatí při tvorbě makroekonomických odhadů zůstat při zemi, i když to neznamená zpochybnění relativně dobré situace české ekonomiky,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám