Hlavní obsah

Řecko se po šesti letech dočká růstu ekonomiky, vláda sníží některé daně

Řecko se po šesti letech dočká ve třetím čtvrtletí růstu ekonomiky. V sobotu to řekl premiér Antonis Samaras s tím, že vláda v této souvislosti plánuje snížit některé daně, které byly zavedeny kvůli ekonomické krizi.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Samaras označil za "nebývalý" úspěch, že se ekonomiku těžce zadlužené země daří dostat z hluboké finanční krize. "V posledních pár letech jsme udělali více reforem, než v předchozích desetiletích," prohlásil s odkazem na své působení ve funkci premiéra.

Samaras rovněž oznámil plány na snížení daně z topného oleje o 30 procent. Daň byla zavedena v roce 2012 a měla přinést do rozpočtu další peníze, nenaplnila však očekávání a naopak měla negativní dopad na životní prostředí. Rovněž se má snížit kritizovaná daň z majetku, která se vypočítávala na základě hodnoty realit před krizí, a mají se snížit sazby dalších daní. Detailní informace ke snižování daní představí vláda v říjnu spolu s návrhem rozpočtu.

"Toto je rok, kdy se Řecko začalo stavět na nohy. Je stále zraněné, ano, ale stojí," prohlásil Samaras ve svém ročním projevu o stavu ekonomiky, kterým premiéři tradičně končí letní přestávku. "Je stále zraněné, ano. Ale jeho rány se hojí a hledí do budoucnosti."

Vysoké mzdy a penze se nevrátí

Premiér rovněž slíbil zřídit rozvojový fond na pomoc malým a středním firmám a snížení cen elektřiny pro průmysl. Dodal však, že je nemožné vrátit mzdy a penze na úroveň před krizí. Slíbil ale přidat vojákům a policistům.

Samaras svůj projev pronesl v Soluni v rámci zahájení mezinárodního veletrhu, který je tradičním místem, na kterém premiéři Řecka představují svoji ekonomickou politiku na příští rok. Obvykle se zde rovněž konají protivládní protesty. Letos se však očekává, že budou mírnější než v předchozích letech. I tak je zde připraveno 4000 policistů a blízko místa konání veletrhu byly zakázány veškeré protestní akce.

Řecká ekonomika klesá od počátku roku 2008 a recese již snížila hrubý domácí produkt země o čtvrtinu. Mezinárodní věřitelé i vláda předpokládají, že Řecko se letos po šesti letech dostane z hospodářské recese, která je nejdelší od konce druhé světové války, a za celý rok ekonomika vzroste o 0,6 procenta. Ekonomiku mají podpořit investice, vývoz a turistika.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o úvěrovou pomoc. Celkem získalo 240 miliard eur (asi 6,6 biliónu Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám