Hlavní obsah

Lufthansa zruší kvůli stávce přes 200 letů

Piloti aerolinek Lufthansa zahájili na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem v pátek v 17.00 šestihodinovou stávku. Největší německá letecká společnost rušila lety už během dne, celkem jich bude odvoláno přes 200. Mezi zrušenými jsou i dva páry letů mezi Frankfurtem a Prahou. Piloti stávkují kvůli sporu o důchodový program a už avizovali, že jsou připraveni uspořádat další stávky v následujících dnech.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Letadla společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Článek

Mluvčí Lufthansy Barbara Schädlerová uvedla, že stávka postihne asi 25 tisíc cestujících, Lufthansa odhaduje hospodářské škody v řádu miliónů eur.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rušení spojů postihne i linku mezi Frankfurtem a Prahou. Lufthansa odvolala spoje, které z Frankfurtu do české metropole odlétají v 17:20 a 21:55. Zrušeny jsou také lety z Letiště Václava Havla do Frankfurtu, které měly z Prahy odletět v 18:25 a v 19:30.

Piloti stávkují kvůli dlouhodobému sporu s vedením aerolinek o důchodový program. Podle dosavadního ustanovení kolektivní smlouvy mohou piloti odejít do penze v 55 letech a firma jim následně vyplácí 60 procent platu do té doby, než budou mít nárok na starobní důchod. Lufthansa chce nyní posunout možný věk pro odchod do penze na 59 let, což zdůvodňuje tím, že si ve vysoce konkurenčním prostředí letecké dopravy nemůže dovolit udržet program v současné podobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám