Hlavní obsah

Řetězce kupují jablka za poloviční ceny než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Embargo na dovoz některých potravin do Ruska se v Česku projevilo především propadem výkupních cen letních jablek a zeleniny. Nákupní ceny zeleniny klesly po vyhlášení embarga podle zelinářů o 30 až 50 procent. Z českých potravinářů pocítila dopad sankcí především největší mlékárna Madeta, vyplývá z ankety mezi firmami.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zatímco před rokem dosahovala výkupní cena letních jablek zhruba 12 korun, letos je poptávková cena řetězců asi 6,20 korun za kilogram. Jablka z Polska, které je jejich největším pěstitelem v Evropě, jsou nyní nabízena tuzemských obchodníkům za 4,60 bez dopravy, i s dopravou se pak jejich cena pohybuje mezi šesti a sedmi korunami, řekl mluvčí ministerstva zemědělství (MZe) Hynek Jordán.

Obchodní řetězce využívají situace a srážejí podle Jordána výkupní ceny i u zpracovaných výrobků minimálně o pětinu. Například výrobce jablečného džusu, který za pět litrů nápoje dostával od obchodníka normálně 79 korun, dnes dostane maximálně 59.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Poláci ihned po vyhlášení embarga začali lifrovat loňská jablka za v uvozovkách téměř nulové ceny, aby se jich zbavili," uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Sklízet a vyvážet jablka za nízké ceny začali také producenti z další ovocnářské velmoci, Itálie. "Ceny samozřejmě spadly všem, nejen českým ovocnářům, ale pěstitelům v celé Evropě," podotkl Ludvík.

Část úrody museli zaorat

Nákupní ceny zeleniny po vyhlášení ruského embarga klesly podle českých zelinářů o 30 až 50 procent. Na tuzemský trh se tlačí zelenina, která měla směřovat do Ruska. Zelináři přetlak začali pociťovat i při sklizni. Podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslava Zemana se musela část úrody zaorat. Zatím jde podle něj o 15 hektarů, číslo se však může zvýšit.

Jihočeská Madeta prodala část zboží určeného pro Rusko na tuzemském trhu. Některé produkty s etiketami v azbuce musela nabídnout do svých podnikových prodejen. Madeta nabízí do Ruska značnou část své produkce. Kvůli sankcím proto musela omezit výrobu, což se dotklo především podniku v Českém Krumlově. Tam se vyrábí sýr Niva, který je v Rusku velmi oblíbený a měsíčně ho tam Madeta prodala 60 tun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám