Hlavní obsah

Sankce na Rusko nezabírají a poškozují střední Evropu, tvrdí Fico

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovenský premiér Robert Fico vyjádřil ve čtvrtek výhrady k rozšíření sankcí vůči Rusku. Nechce, aby sankce měly negativní dopad na slovenské firmy. V Bruselu hodlá postupovat koordinovaně s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Fico po prohře v prezidentských volbách

Článek

Na jednání v Bruselu chce slovenský premiér dosáhnout například ochranu dcery ruské Sberbank, která působí na Slovensku. Chce rovněž dosáhnout vyjmutí některých druhů zboží z okruhu sankcí.

„První a druhé kolo sankcí nic nezměnilo na chování zainteresovaných stran. Sankce poškozují především střední Evropu,“ upozornil Fico. Slovenské potravinářské firmy přišly podle premiéra kvůli sankcím o šest miliónů eur.

„To vše způsobily nesmyslné sankce a odvetná opatření. Nemůžeme zcela ignorovat, že většina států chce třetí kolo sankcí,“ dodal.  Případné rozšíření sankcí by podle něj mohlo ohrozit šest až osm tisíc pracovních míst v automobilovém průmyslu.

Slovenský premiér si po nedávném summitu Unie vyhradil právo odmítnout některé sankce. V současnosti považuje Fico sankce za kontraproduktivní, protože podle něho se na Ukrajině objevují náznaky mírového řešení.

Fico mluvil se Sobotkou

Podle Slovenské televize Fico koordinoval své kroky s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou a v Bruselu chtějí obě země představit společné stanovisko k sankcím. Fico tvrdí, že sankce poškozují slovenskou ekonomiku, ale představitelé podnikatelů uvedli, že sankce zatím postihly jen asi 0,2 procenta exportu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám