Hlavní obsah

Rakousko zdržuje zpřísnění regulace hazardu v Česku

Novinky, Tomáš Volf

Sněmovní rozpočtový výbor ve čtvrtek přerušil projednávání poslanecké novely loterijního zákona, která má posílit pravomoci obcí při regulaci hazardu a také omezit výhry a prohry na videoloterijních terminálech. Důvodem jsou připomínky Rakouska, kde sídlí velký výrobce hracích automatů Novomatic.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

O chystaných změnách technických předpisů musí podle pravidel EU Česko informovat ostatní členské státy. Rakousko zaslalo k novele loterijního zákona tzv. podrobné stanovisko, na které teď musí ČR odpovědět.

„Rakousko vytýká Česku, že obce nemají žádné vodítko, předpisy, které by jim určovaly, zda na určitém místě povolit či nepovolit hazard, takže je rozhodování o povolení netransparentní. To je sice pravda, ale takovou námitku mohli uplatnit kdykoli, nesouvisí to přímo s touto novelou,” řekl Novinkám spoluautor předlohy Matěj Fichtner (ANO). Zároveň upozornil na to, že právě v Rakousku sídlí společnost Novomatic, jeden z největších výrobců herních automatů používaných v Česku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na zákaz obce čekají roky

Obce mohou podle současného zákona například po referendu vyhláškou zakázat hazard na svém území. Po vydání vyhlášky ministerstvo financí zahájí správní řízení o odebrání licence, které také může kvůli trvat rok nebo dva, protože se firmy odvolávají. Podle novely má zákaz platit automaticky tři měsíce po přijetí té vyhlášky obce. Snižují se také výherní limity. [celá zpráva]

Současně s dopisem z Rakouska dorazil dopis od Evropské komise, který upozorňuje, že novela neřeší dříve kritizovanou diskriminaci při volném pohybu služeb. Podle Fichtnera jde pouze o „nezávazné doporučení”.

Agentura ČTK s odkazem na zpravodaje poslance  Ladislava Šincla (ČSSD) uvedla, že česká strana musí kvůli námitkám Bruselu přerušit práce na přípravě zákona do 27. října.

Chtějí to zahrát do outu

S takovou interpretací ale Fichtner nesouhlasí, podle pravidel EU pouze nemůže být kvůli námitce Rakouska zákon do daného data přijat, tedy kompletně schválen a podepsán prezidentem, což i tak lze těžko stihnout. Obává se ale, že námitek využijí odpůrci zpřísnění, které zatím prošlo ve Sněmovně prvním čtením.

„Cítím silnou snahu ze strany některých poslanců to zahrát do outu. Apeluji na veřejnost, ať to sleduje a vyhodnotí, koho má příště volit,” prohlásil.

Zákon prošel ve Sněmovně v červenci prvním čtením, poslanci dali výborům devadesát dní na vyjádření. „Do druhého čtení to stejně nemůže dřív než 16. října, ty lhůty se tedy moc neliší,” vysvětlil Novinkám tajemník rozpočtového výboru Petr Jelínek.

Nový loterijní zákon se teprve rodí

Ministerstvo financí nyní pracuje na přípravě zcela nového loterijního zákona, který má řešit i námitky Evropské komise. Vládě by ji mělo předložit do konce roku. Počítá s povinnou registrací hráčů, kteří by se prokazovali kartou nebo občanským průkazem. Neplatiči alimentů, lidé v exekuci nebo příjemci sociálních dávek by mohli mít možnost hrát zablokovanou.

Fichtner je skeptický k tomu, jak rychle dokáže Sněmovna nový loterijní zákon přijmout, obává se, že diskuse o něm bude dlouhá. Nyní projednávaná novela je naproti tomu podle něj "rychlou záplatou" na současný stav.

„Skupina poslanců se na jednání výboru vyjádřila, že by bylo lepší počkat na ten vládní návrh. Další naopak říkají, že je lepší zatím přijmout tu novelu. Nikdo neví, jak to dopadne,” dodal tajemník výboru Jelínek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám