Hlavní obsah

Křetínský a ČEZ bojují o vládu nad slovenským výrobcem elektřiny

Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského chce získat dvoutřetinový podíl v největším slovenském výrobci elektřiny Slovenské elektrárne (SE), který prodává italská energetická skupina Enel. Hospodářským novinám (HN) to řekl zdroj blízký vedení holdingu. Zájem o převzetí podílu už minulý týden oznámila i energetická společnost ČEZ.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel Daniel Křetínský

Článek

Třetinový podíl v Slovenských elektrárnách vlastní stát, zbytek patří skupině Enel, která je nejzadluženější energetickou společností v Evropě. Prodej akcií elektráren na Slovensku je součástí jejího plánu prodat majetek v hodnotě 4,4 miliardy eur (122 miliard korun).

Firma tím chce snížit dluh na zhruba 37 miliard eur (více než bilión korun). Nabídky na koupi akcií Slovenských elektráren by se měly podávat ještě během září.

Zájem má i Rusko a Čína

Zájem o SE projevil také ruský Rosatom, ten je ale v nevýhodě vzhledem k současné politické situaci a snaze EU zvýšit energetickou nezávislost na Rusku. Podle slovenských médií se o investici zajímají dokonce i Číňané.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenská jaderná elektrárna Mochovce

Enel ovládl slovenského výrobce elektřiny v roce 2006, kdy v soutěži o dvě třetiny akcií podniku zvítězil právě před ČEZ a ruským podnikem RAO UES. Za kontrolní podíl v SE zaplatil 840 miliónů eur (podle současného kurzu 23,4 miliardy Kč).

EPH loni na Slovensku koupil devětačtyřicetiprocentní podíl s manažerskou kontrolou ve Slovenském plynárenském priemyslu a stejný podíl i ve Stredoslovenské energetice. Slovenská aktiva už EPH tvoří zhruba polovinu z dvaatřicetimiliardového provozního zisku.

Šéf EPH Daniel Křetínský je také majitelem fotbalové Sparty.

Reklama

Související články

ČEZ má zájem o koupi Slovenských elektráren

Energetická společnost ČEZ se zajímá o převzetí dvoutřetinového podílu v největším slovenském výrobci elektřiny Slovenské elektrárny (SE), který prodává...

Výběr článků

Načítám