Hlavní obsah

Ruské i evropské akcie posílily po zprávě o příměří na Ukrajině

Světové akciové trhy ve středu výrazně zpevňují a k růstu jim pomáhají zejména zprávy, podle nichž ukrajinský prezident informoval o dojednání příměří mezi Kyjevem a Moskvou na východě Ukrajiny. Ruské akcie kolem poledne přidávaly více než čtyři procenta, zatímco ty britské se dostaly nejvýše za více než 14 let.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Oznámení vyvolalo na trzích naději na zmírnění krize. Kreml ale sdělení ukrajinské hlavy státu později popřel. [celá zpráva]

Ruský akciový index RTS, který sleduje obchodování na dolarové burze, po vyjádření ukrajinského prezidenta Petra Porošenka stoupl o 4,3 procenta. Index burzy MICEX, kde se ceny vyjadřují v rublech, přidával 2,8 procenta.

Kurz ruského rublu, který v pondělí klesl vůči dolaru na nové historické minimum, ve středu v poledne k americké měně přidával 1,5 procenta a k euru 1,4 procenta. Euro k většině hlavních světových měn zpevňovalo, včetně dolaru a japonského jenu.

Hlavní index britských akcií FTSE 100 se dostal až na 6898,62 bodu, což je jeho nejvyšší hodnota od jara roku 2000. Hlavní index západoevropských akcií FTSEurofirst 300 přidával 0,9 procenta.

Mírně o 0,3 procenta roste také pražská burza.

Rostou akcie firem působících v Rusku

Rusko Porošenkovo vyjádření později popřelo. Moskva podle něj není účastníkem ukrajinského konfliktu, a žádné takové příměří tedy uzavřít nemůže. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov připustil, že ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský protějšek Porošenko se v telefonátu "do značné míry shodli na krocích, které mají k trvalému příměří vést".

Trhy ale rozporná vyjádření příliš neodradila. Růstem reagovaly také akcie některých společností, pro jejichž činnost představuje ukrajinská krize nebezpečí. Například akcie rakouské Raiffeisen Bank International, která působí i v Rusku, po Porošenkově sdělení přidávaly skoro devět procent. Akcie dánského pivovaru Carlsberg, jehož značka Baltika je největším hráčem na ruském trhu, stouply o více než čtyři procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám