Hlavní obsah

Soud v Německu zakázal Uber. Pokuta za jízdu je sedm miliónů

Soud ve Frankfurtu nad Mohanem pomocí předběžného opatření zakázal v celém Německu fungování alternativní taxislužby Uber. Podle soudu představuje internetová aplikace nekalou konkurenci pro běžné taxislužby. Vedení Uberu se chce proti rozhodnutí soudu odvolat, uvedla v úterý televize n-tv.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Aplikace Uber v autě

Článek

Soud rozhodoval o věci ve zrychleném řízení na základě žaloby jedné z největších německých taxislužeb Taxi Deutschland. Soudci nakonec rozhodli, že Uber porušuje zákon o přepravě osob, protože řidiči jezdící pro alternativní taxislužbu nemají oprávnění vozit jiné lidi za úplatu.

Pokuta sedm miliónů?

„Uber jako zprostředkovatelská služba se sice přímo na dopravě nepodílí, vzhledem k charakteru služby je ale patrný její podíl na každém porušení zákona o přepravě osob, kterého se jednotliví řidiči dopustí,” uvedl soud.

S okamžitou platností proto zakázal v Německu používání aplikací Uber a UberPop. V případě porušení zákazu hrozí za každou jednotlivou uskutečněnou jízdu Uberu pokuta do výše 250 tisíc eur (6,9 miliónu korun).

Uber se proti rozhodnutí soudu hodlá bránit. „Rozsudek napadneme a budeme svá práva se vším důrazem bránit,” uvedla americká společnost.

Chystali v Německu expanzi

Rozhodnutí frankfurtského soudu přišlo krátce poté, co Uber oznámil chystanou expanzi na německém trhu. Firma chtěla do konce roku zdvojnásobit počet uživatelů v zemi a připravovala vstup do řady dalších měst, například Kolína nad Rýnem, Stuttgartu, Bonnu, Essenu nebo Postupimi. Dosud Uber v Německu působil v Berlíně, Hamburku, Mnichově, Frankfurtu a Düsseldorfu.

Aplikace Uber umožňuje zákazníkům, kteří si ji stáhnou do mobilního telefonu, spojit se přímo s řidiči, kteří je odvezou na určené místo. Aplikace přitom slouží i jako taxametr a platební nástroj.

Uber byl založen v San Francisku v roce 2009 a jeho tržní hodnota se po červnovém zvýšení kapitálu pohybuje kolem 18 miliard dolarů (379 miliard korun). Firma se označuje za trh, který zprostředkovává kontakt mezi řidiči a zákazníky, nikoli za přepravní službu.

V Česku jezdí s povolením

Přístup Uberu ale v řadě evropských měst narazil na regulaci trhu s dopravními službami. V červnu proti ní protestovali taxikáři v řadě evropských měst – tvrdili, že služba pro ně představuje nelegální konkurenci. Radnice v Berlíně a Hamburku službu Uber zakázaly, protože její řidiči neměli povolení pro přepravu cestujících ani požadované pojištění. V srpnu zakázal působení Uberu v Paříži tamní soud a nařídil firmě změnit systém účtování plateb.

V Česku začala fungovat aplikace Uber v polovině srpna, dostupná je zatím pouze v Praze s neupřesněným počtem vozů. Spolupracující provozovatelé limuzín zde musejí mít mimo jiné povolení k provozování přepravy cestujících.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám