Hlavní obsah

Česko může zakázat dovoz potravin za dumpingové ceny, tvrdí Jurečka

Pokud Evropská komise dostatečně nepomůže potravinářům a farmářům, jež poškodí sankce Ruska, Česko by mohlo zakázat dovoz potravin, které by měly dumpingové ceny. Tvrdí to ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Tuzemští zemědělci a potravináři se obávají toho, že hlavně farmáři z okolních zemí se kvůli výpadku prodeje do Ruska budou snažit prodat zboží i za cenu, která je pod výrobními náklady.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Článek

"Jestliže nám Evropská komise nepředstaví funkční nástroje s dostatečnou finanční alokací, tak my potom budeme muset sáhnout k opatřením, že budeme intenzivně sledovat nejen kvalitu, ale také objem dováženého zboží a komodit, a zároveň i jejich cenu," řekl v pondělí v Olomouci Jurečka. Reagoval  na dotaz, zda ministerstvo vyslyší výzvu Potravinářské komory, aby zpřísnilo kontroly dovážených potravin.

Pokud ministerstvo zjistí, že ceny některých dovážených potravin nebo zemědělských komodit jsou opravdu dumpingové, tak podle Jurečky zasáhne.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nejzazší řešení

"Budeme muset použít bezprecedentní krok, který se na jednotném trhu EU ještě nikdy nepoužil, že budeme asi nuceni pro některé komodity náš trh zavřít. Je to až ten nejzazší krok a byl bych nerad, kdybychom k němu došli," upozornil Jurečka. Pravidla EU podobné omezení v případě dumpingového dovozu připouštějí, procedura prokázání podnákladových cen je ale podle Jurečky značně složitá a zdlouhavá.

Ministr očekává, že EK v nejbližších dnech zveřejní návrh na pomoc výrobcům mléčných a masných výrobků v EU, poškozeným ruským embargem. Jako o možných formách pomoci potravinářům se podle Jurečky diskutuje o vývozních subvencích, podpoře skladování či o finančních náhradách ztrát.

Rusko odpovědělo zákazem dovozu

Moskva začátkem srpna zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. [celá zpráva] Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky. [celá zpráva]

EK na konci srpna mimořádně uvolnila zhruba 125 miliónů eur (téměř 3,5 miliardy korun) na pomoc pěstitelům ovoce a zeleniny v EU. Podpoří tak pěstitele téměř 20 druhů ovoce a zeleniny, které podléhají rychlé zkáze. Podpora se bude provádět prostřednictvím odkupů i odškodněním za předčasné nebo naopak pozdní sklizně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám