Hlavní obsah

Izrael nečeká výraznější dopad války s Hamásem na ekonomiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Padesátidenní válka mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás bude mít na izraelskou ekonomiku pouze malý dopad. Prohlásil to v neděli podle agentury Reuters izraelský ministr financí Jair Lapid. Konflikt začal 8. července, v úterý se obě strany dohodly na příměří.

Foto: Profimedia.cz

Centrum Tel Avivu

Článek

Prognóza z doby před začátkem konfliktu předpokládá, že izraelská ekonomika letos stoupne o 2,9 procenta.

"Očekáváme v důsledku této operace pouze malý pokles růstu, zejména kvůli dopadu na turistiku," prohlásil Lapid. "Zkušenosti ukazují, že růst se rychle obnoví, jako tomu bylo při dřívějších (vojenských) kampaních," dodal.

Konkrétní odhad letošního růstu ekonomiky Lapid neposkytl. Izraelská centrální banka již dříve uvedla, že konflikt by mohlo snížit tempo letošního hospodářského růstu až o půl procentního bodu.

Lapid dnes potvrdil, že kvůli stoupajícím vojenským nákladům bude zapotřebí zvýšit plánovaný rozpočtový deficit pro příští rok z 2,5 procenta hrubého domácího produktu.

Ministr již dříve odmítl požadavek centrální banky, aby stát kompenzoval nárůst výdajů zvýšením daní. To by podle něj poškodilo izraelské domácnosti i celou ekonomiku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám