Hlavní obsah

Stát chce vyplácet více dávek v nouzi v poukázkách

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad práce začne od září intenzívněji využívat poukázky pro výplatu dávek pomoci ve hmotné nouzi. Chce tak předejít tomu, aby lidé dávky utráceli za alkohol a cigarety. V pátek o tom informovala mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ředitelství úřadu vydalo všem svým kontaktním pracovištím závazný pokyn, který se týká většího využívání poukázek.

„Opatření má napomoci tam, kde by dávka mohla být nebo je používána k jinému účelu, než byla poskytnuta, tedy k zajištění základních životních podmínek,” uvedla mluvčí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Opatření se týká pouze dvou nepojistných sociálních dávek ze systému pomoci ve hmotné nouzi, a to příspěvku na živobytí a mimořádné okamžité pomoci. V prvním případě může úřad práce vyplatit ve formě poukázek opravňujících k nákupu zboží ve stanovené hodnotě maximálně 65 procent přiznané dávky.

Poukázky na jídlo i oblečení

Forma výplaty mimořádné okamžité pomoci pak může mít podobu peněžní nebo věcnou, případně kombinovanou. Záleží na typu dávky a na dané situaci.

Poukázky slouží k odběru potravin, základních hygienických prostředků, dětského a lékárenského zboží, školních potřeb a oděvů. Tedy zboží, které zajistí osobě v hmotné nouzi základní životní podmínky. Poukázky není možné použít na nákup alkoholu a tabákových výrobků.

Dávku může dostat za příjemce sociální pracovník

Úřad práce proto také uzavřel nové smlouvy s dodavateli poukázek, aby zajistil klientům co nejširší možnosti jejich uplatnění.

„Jedním z rozhodujících kritérií při výběru společností, které nám poukázky dodávají, byla co nejširší síť jejich obchodních partnerů, u nichž je možné stravenkami platit, včetně garance této sítě. V praxi to tedy znamená, že ji nebudou moci omezovat,“ upozorňuje generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková.

Ve výjimečných případech mohou úředníci podle zákona využít i institutu zvláštního příjemce. Tehdy s poskytnutou dávkou hospodaří ve prospěch oprávněného například sociální pracovník.

Anketa

Měl by stát vyplácet více sociálních dávek v poukázkách než hotově?
Ano
95,1 %
Ne
4,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5891 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám