Hlavní obsah

Věřitelé těžařské NWR schválili snížení dluhu

Věřitelé těžařské společnosti New World Resources (NWR) v pátek v Londýně schválili plán kapitálové restrukturalizace firmy. NWR, které patří černouhelná OKD, sníží nominální zadlužení z 825 miliónů eur (asi 23 miliard korun) na 500 miliónů eur (asi 14 miliard korun), uvedl ředitel vnějších vztahů společnosti Petr Jonák.

Foto: Petr Horník, Právo

Na prodloužení těžby na Dole Paskov podle dohody s NWR přispěje stát

Článek

Pro restrukturalizaci bylo 95 procent nezajištěných a 99 procent zajištěných věřitelů. Na začátku září musí ještě jejich rozhodnutí formálně potvrdit londýnský soud. Výsledkem hlasování se nenaplnil alternativní scénář, který by NWR poslal do insolvence.

Finanční ředitel NWR Marek Jelínek minulý týden prohlásil, že pokud nezajištění věřitelé nebudou souhlasit, přejde majetek firmy včetně OKD na zajištěné věřitele a oni tak přijdou prakticky o všechno.

Odhlasováno bylo také vydání 6,4 miliardy nových akcií a úvěru od zajištěných věřitelů, které má celkem navýšit kapitál o 185 miliónů eur (5,2 miliard korun). Společnost v letošním prvním pololetí snížila ztrátu na 57 miliónů eur (1,6 miliardy korun) ze 396 miliónů eur (asi 11 miliard korun) před rokem. [celá zpráva]

Potřebují přežít těžké časy

Na hospodaření NWR nepříznivě dopadá pokles cen uhlí na světových trzích. Zatímco v roce 2010 byla cena koksovatelného uhlí 200 dolarů za tunu, nyní je to kolem 120 dolarů za tunu.

„Jsme přesvědčeni, že současná situace na černouhelném trhu, kdy polovina všech světových těžařů svůj byznys provozuje se ztrátou, není dlouhodobě udržitelná a že po odstranění převisu nabídky na trhu odpovídajícím způsobem zareagují ceny. Z naší strany děláme vše pro stlačení nákladů na takovou úroveň, abychom byli schopni současné extrémní podmínky přestát a získat výhodnou konkurenční pozici pro období růstu cen,“ řekl Novinkám mluvčí NWR Václav Trejbal.

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, kterou minulý měsíc opustil podnikatel Zdeněk Bakala. NWR včetně OKD a 44 tisíc bytů na Ostravsku ale zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

Stát by zvážil odkup OKD

OKD na Ostravsku zaměstnává téměř 14 tisíc lidí. Již na konci tohoto roku chtěla NWR uzavřít Důl Paskov, nakonec se dohodla se státem na prodloužení těžby do konce roku 2017. Stát přispěje 600 milióny korun na sociální programy pro horníky.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek prohlásil, že v případě prodeje OKD by stát zvažoval jejich odkup kvůli udržení zaměstnanosti v regionu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Akcie NWR zlevnily za dva dny o 60 procent

Akcie těžařské společnosti NWR na pražské burze v pátek dopoledne spadly téměř o 39 procent, prodávaly se za méně než dvě koruny. Už ve čtvrtek ztratily akcie...

Výběr článků

Načítám