Hlavní obsah

ČEZ v Turecku spustil plynovou elektrárnu na pláži

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Turecku zahájila ostrý provoz paroplynová elektrárna Egemer, kterou si zde nechala postavit energetická společnost ČEZ spolu s tureckým partnerem firmou Akkök. Elektrárnu chladí přímo voda ze Středozemního moře. Informovala o tom mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Foto: ČEZ

Elektrárna Egemer na jihovýchodě Turecka

Článek

Při výstavbě bylo třeba vypořádat se s řadou překážek, zejména s velmi náročným terénem. Elektrárna totiž stojí na pláži, jen necelý kilometr od Středozemního moře. Proto při stavbě museli stabilizovat povrch písečné pláže zapuštěním 1100 betonových pilot sahajících až do hloubky 35 metrů a dalších deseti tisíc sypaných štěrkových pilot hlubokých 20 metrů, která snižují rizika poruch podloží při zemětřesení.

Díky této unikátní poloze však může být elektrárna podle mluvčí chlazena přímo mořskou vodou. Přivaděč vody je veden 1,5 kilometru po mořském dnu. Jednotlivé komponenty elektrárny byly dodávány z celého světa – generátory z USA, plynové turbíny z Francie, parní turbíny z České republiky, kotel z Jižní Koreje.

Dostali zaplaceno i za zkušební provoz

Výstavba paroplynové elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 872 MW byla zahájena na podzim 2011 a dokončena podle plánu.

„Česko-turecká spolupráce se nám velmi osvědčila, nejen že jsme dodrželi časový harmonogram, ale také se nám podařilo významně snížit předpokládané investiční výdaje,“ uvádí Tomáš Pleskač, ředitel divize zahraničí.

Foto: ČEZ

Panoramatický záběr na elektrárnu Egemer na břehu moře v Turecku

Již během zkušebního provozu totiž začala elektrárna dostávat za elektřinu dodanou do sítě zaplaceno díky speciálnímu povolení od tureckého ministerstva energetiky. Jen to přineslo dodatečné úspory v řádu stovek miliónů korun.

ČEZ se v Turecku daří

ČEZ začal v Turecku podnikat v roce 2008 podpisem o strategické spolupráci se společností Akkök Group. Společný podnik Akenerji nyní v zemi provozuje dvě paroplynové, jednu větrnou a osm vodních elektráren o celkovém instalovaném výkonu přes 1,5 GW.

I když se v minulosti ČEZ při východní expanzi v Albánii a Bulharsku spálil, v Turecku se mu zatím daří. Výrobní firma dosahuje již dva roky po sobě rekordních provozních zisků - loni 1,8 miliardy korun. Daří se zde i v oblasti distribuce, ČEZ se svým partnerem Akkök dodává elektřinu 1,4 miliónu zákazníků v jedné z nejprůmyslovějších oblastí na severozápadě Turecka.

Reklama

Výběr článků

Načítám