Hlavní obsah

Lesy ČR už letos vydělaly téměř čtyři miliardy

Aktualizováno

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) v prvním pololetí meziročně zvýšil hrubý zisk o třetinu na dosud nejvyšších 3,911 miliardy korun z předchozích 2,942 miliardy korun. Do vyšší tvorby zisku se promítly oproti očekáváním přetrvávající příznivé ceny dřeva na trhu a také úspory podniku.

Foto: archiv Pravo, Právo

Ilustrační foto

Článek

K pololetnímu růstu zisku podle generálního ředitele Daniela Szóráda přispělo i to, že podnik nepostihla žádná významná přírodní kalamita. "Svůj podíl na dobrém hospodaření má také realizovaný úsporný program některých režijních nákladů, například právních služeb," uvedl Szórád, který podnik vede od letošního dubna. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi.

I když je pololetní výsledek rekordní, přistupuje podnik podle mluvčího LČR Zbyňka Boublíka k jeho hodnocení střízlivě. Nový management se podle něj nyní soustřeďuje na zajištění dobré dlouhodobé ekonomické výkonnosti firmy, na vydávání majetku v rámci církevních restitucí, podporu regionální zaměstnanosti a řeší i sociální aspekt lesnických zakázek.

"Proto by v současnosti jakékoli predikce našeho letošního celkového hospodářského výsledku byly velmi předčasné," uvedl Szórád.

Náklady s restitucemi 

Hrubý zisk podniku za celý loňský rok činil 4,957 miliardy korun. V květnu Szórád uvedl, že letošní hrubý zisk podniku by měl klesnout asi o miliardu korun na necelé čtyři miliardy korun.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Snížení zdůvodnil vydáváním majetku v souvislosti s církevními restitucemi. "Je to spojenoé s tím, že restituce jsou proces, v jehož rámci zaměstnáváme nové lidi. Zároveň děláme veškerou pěstební činnost, a přitom netěžíme dřevo a přicházíme i o tržby z pronájmu," uvedl tehdy Szórád.

Reklama

Výběr článků

Načítám