Hlavní obsah

ČEZ má zájem o koupi Slovenských elektráren

Energetická společnost ČEZ se zajímá o převzetí dvoutřetinového podílu v největším slovenském výrobci elektřiny Slovenské elektrárny (SE), který prodává italská energetická skupina Enel. Informoval o tom italský finanční list Il Sole 24 Ore. Oficiální nabídku chce prý ČEZ předložit v následujících dnech.

Foto: Profimedia.cz

Pohled přes řeku Hron na jadernou elektrárnu Mochovce. Dokončení dvou nových bloků má zpoždění.

Článek

"Mohu potvrdit, že se nyní připravujeme na zahájení oficiální diskuse o prodeji," řekla v pondělí mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. Zmiňovat další podrobnosti je podle ní předčasné.

Jednání s Enelem podle italského listu potvrdil i člen představenstva společnosti ČEZ Pavel Cyrani.

Vzájemné propojení i díky společné historii v rámci jednoho státu podle ČEZ dává logiku. O Slovenské elektrárny se poprvé ČEZ ucházel už při jejich prodeji v roce 2004, jeho nabídka tehdy skončila druhá za Italy.

Zájem mají i Rusko nebo Čína

Prodej 66 procent akcií SE je součástí plánu nejzadluženější evropské energetické společnosti a největší italské energetiky Enel prodat majetek v hodnotě 4,4 miliardy eur (122 miliard korun). Firma tím chce snížit dluh na zhruba 37 miliard eur (více než bilión korun).

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Informované zdroje agentury Reuters v červnu sdělily, že zájem o koupi podílu v SE vyjádřilo několik společností. Podle starších zpráv italských médií se o podíl zajímal ruský koncern Rosatom a čínský kolos CNNC.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám