Hlavní obsah

Piloti Lufthansy budou v září opět stávkovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piloti největších německých aerolinek Lufthansa chtějí stávkovat ještě před koncem školních prázdnin, které v některých německých spolkových zemích trvají do poloviny září. S odvoláním na zdroje z odborového svazu Vereinigung Cockpit (VC) to v pondělí uvedla televize n-tv.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Odznak odborového svazu na klopě jednoho z pilotů Lufthansy

Článek

Odboráři upozorňují, že termín stávky pravděpodobně oznámí méně než dva dny před jejím začátkem.

Piloti vyhlásili připravenost ke stávce v pátek večer poté, co zkrachovala jejich jednání s vedením Lufthansy o výši platů. Požadovali růst mezd o deset procent se zpětnou platností na období od roku 2012. Vedení firmy odborům nabídlo zvýšení mezd na dané období o 5,2 procenta a jednorázovou platbu 2000 eur (56 tisíc korun), což svaz odmítl jako nedostatečné.

Firma nemá na předčasné důchody

Odbory také žádají zachování dosavadního ustanovení kolektivní smlouvy, které umožňuje pilotům odejít předčasně do důchodu v 55 letech se zachováním 60 procent platu až do zákonného důchodového věku.

Vedení Lufthansy tvrdí, že vzhledem k sílící konkurenci na leteckém trhu si už nemůže dovolit předčasné důchody pilotům platit. Průměrný plat pilotů u Lufthansy se v závislosti na počtu nalétaných let pohybuje mezi 63 tisíci a 225 tisíci eur (1,75 miliónu a 6,26 miliónu korun) ročně. Celkem největší německé aerolinky zaměstnávají přibližně devět tisíc pilotů.

Pokud ke stávce skutečně dojde, způsobí protestní akce podle analytiků Lufthanse škody v řádu miliónů eur. Německé aerolinky přitom už letos v dubnu zasáhla třídenní stávka pilotů, během níž bylo zrušeno na 3800 letů. Stávka se tehdy dotkla zhruba 425 tisíc pasažérů a Lufthansa vyčíslila ztráty na desítky miliónů eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám