Hlavní obsah

Vlastník OKD snížil ztrátu na 1,6 miliardy, tržby ale dál klesají

Aktualizováno

Těžební společnost New World Resources (NWR), která vlastní černouhelnou firmu OKD, v letošním prvním pololetí snížila ztrátu na 57 miliónů eur (1,6 miliardy korun) ze 396 miliónů eur (asi 11 miliard korun) před rokem. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Důl Paskov společnosti OKD na Frýdecko-Místecku. Ilustrační snímek

Článek

Snížení ztráty NWR přičítá snižování nákladů a zefektivňování podnikání. Tržby společnosti klesly o pětinu na 346 miliónů eur.

Na hospodaření NWR nepříznivě dopadá pokles cen uhlí na světových trzích. Provozní zisk EBITDA ale firma v pololetí vykázala 19 miliónů eur, před rokem přitom měla provozní ztrátu 49 miliónů.

Dluží 19 miliard

Plán produkce a prodeje pro letošní rok zůstal devět až 9,5 miliónu tun uhlí, uvedl výkonný předseda představenstva Gareth Penny. Připomněl, že firma vedle optimalizace provozu zvažuje také restrukturalizaci dluhopisů, čímž by získala 185 miliónů eur dodatečného kapitálu. Tím by se mohl snížit nesplacený dluh a náklady na něj. Čisté zadlužení firmy je 688 miliónů eur (19,2 miliardy korun).

Součástí restrukturalizace kapitálu a dluhu podniku je emise nových akcií, kterou akcionáři společnosti schválili ve středu. Začátkem července NWR uvedla, že pokud by se s věřiteli nedohodla na podmínkách kapitálové restrukturalizace do září, musela by prodat své dceřiné firmy, včetně černouhelné OKD. [celá zpráva]

Společnost ve zprávě o výsledcích také pravidelně informuje o bezpečnosti těžby. Hluboce lituje toho, že v letošním roce zahynuli čtyři horníci.

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, kterou minulý měsíc opustil podnikatel Zdeněk Bakala. NWR včetně OKD a 44 000 bytů na Ostravsku ale zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.

Reklama

Související články

Akcie NWR zlevnily za dva dny o 60 procent

Akcie těžařské společnosti NWR na pražské burze v pátek dopoledne spadly téměř o 39 procent, prodávaly se za méně než dvě koruny. Už ve čtvrtek ztratily akcie...

Výběr článků

Načítám