Hlavní obsah

Japonští výrobci autodílů dostali v Číně rekordní pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína vyměřila desítce japonských dodavatelů automobilových součástí rekordní pokutu 1,24 miliardy jüanů (4,2 miliardy korun). Firmy manipulovaly s cenami, a porušily tak čínský antimonopolní zákon. Oznámili to ve středu podle agentury Reuters čínští regulátoři.

Foto: Sheng Li, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Antimonopolní zákon, který byl přijat před pěti lety, umožňuje čínské Národní rozvojové a reformní komisi (NDRC) uložit pokuty ve výši až deset procent příjmů, které daná společnost v Číně měla za předešlý rok.

Pokuta pro japonské dodavatele je nejvyšší, jakou tento regulační orgán zatím uložil. Nejtvrdší trest dostala Sumitomo Electric Industries, která má zaplatit skoro 300 miliónů jüanů. Mezi deseti potrestanými firmami jsou mimo jiné i Denso Corporation nebo Mitsubishi Electric Corporation. Další dvě společnosti Hitachi Auto Parts a Nachi podle agentury AFP trestu unikly, protože s vyšetřovateli spolupracovaly.

Všechny společnosti se podle regulátora tajně domlouvaly, aby snížily konkurenční boj na trhu a zajistily si výhodné ceny pro své výrobky na čínském trhu. Firmy, z nichž některé již dříve stihl trest amerických a evropských regulátorů, údajně slíbily, že zjednají nápravu.

V hledáčku Audi i Mercedes

Čína již nějakou dobu zvyšuje úsilí, aby přiměla firmy k dodržování antimonopolního zákona. Pečlivé zkoumání se nevyhnulo především automobilovému průmyslu. Úřady podle čínských médií zjistily manipulaci s cenami za některé služby u německého výrobce luxusních aut Mercedes-Benz koncernu Daimler. NDRC sám oznámil, že potrestá automobilky Audi a Chrysler za monopolní chování.

Podle právních expertů se zdá, že Číňané zákon používají více na zahraniční nadnárodní koncerny než na domácí společnosti. Generální tajemník NDRC Li Pchu-min ve středu ale řekl, že trest čeká v Číně všechny firmy, které porušují zákony, bez ohledu na to, odkud jsou financovány.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám