Hlavní obsah

Putinův ukrajinský hazard: Z Ruska utíkají peníze i talenty

Nejhorší střet Moskvy se Západem od konce studené války zrychlil odliv dvou nejcennějších ruských aktiv – peněz a mozků -, píše agentura Reuters. Rusové posílají úspory do Švýcarska či Londýna, zahraniční firmy omezují v zemi investice.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin po přistání při návštěvě Krymu

Článek

Ruské ministerstvo hospodářství odhaduje, že zemi letos opustí kapitál v hodnotě 100 miliard dolarů, proti 61 miliardám v roce 2013. To je ale optimistický odhad. Někteří tvrdí, že už nyní je to více.

Prezident Evropské centrální banky Mario Draghi už v květnu uvedl, že krize způsobila „velmi významný odliv z Ruska, který někteří odhadují až na 160 miliard eur (214 miliard dolarů)“. I ekonomové z moskevské univerzity připouštějí, že letos dosáhne odliv kapitálu 130 až 150 miliard dolarů. A má být ještě hůř.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nejistá investice

"Odliv kapitálu bude zrychlovat," řekl Reuters zástupce jedné západní banky pod podmínkou anonymity. "Ruské peníze zamíří na západ – do západní Evropy, do hlavních center Londýna, Rakouska, Švýcarska,“ dodal.

Postup Putinova Ruska na Ukrajině a reakce Západu zasáhl manažery investičních firem v New Yorku a Londýně.

"Když přijdete na představenstvo a řeknete ‚chtěl bych investovat miliardu v Rusku‘, tak se vám vysmějí,“ tvrdí bankéř.

Rusové mění rubly

Zatímco firmy stahují miliardy, běžní Rusové přispívají odlivem menších částek, ale ve větším počtu.

Už v krizových obdobích, jako byl rozpad SSSR, Rusové vyměňovali rubly za dolary. Teď několik Rusů popsalo reportérovi agentury Reuters, že také mění rubly za dolary a eura nebo posílají peníze ze země v obavách ze zavedení kapitálových kontrol. Ty by mohly přijít na řadu v případě, že bude odliv financí příliš rychlý.

Skutečnou výši úspor lidí v hotovosti neznají ani nejvyšší centrální bankéři, ale podle odhadů mají Rusové „pod matracemi“ desítky miliard dolarů.

Přibývá emigrantů

Putování peněz na Západ následují i lidé – a to nejen boháči, kteří si mohou dovolit fotbalové kluby, elitní školy a luxusní nemovitosti.

Počty emigrujících Rusů vzrostly v posledních dvou letech pětkrát proti dvěma letům předtím, než se ruský prezident Vladimir Putin v květnu 2012 ujal dalšího šestiletého úřadování.

Podle oficiálních ruských statistik se v roce 2013 odstěhovalo 186 382 osob a v roce 2012 122 751 osob. V roce 2011 to bylo 36 774 a o rok dřív 33 578 osob. Skutečná čísla mohou být vyšší, protože nezahrnují ty, kteří odejdou, ale zůstanou hlášení v Rusku.

Někteří dobře placení Rusové se obracejí na západní personální agentury s dotazy na možné uplatnění, pokud by potřebovali „bezpečný přístav“.

Podle genealoga Vladimira Paleje se čtyřikrát zvýšil počet lidí, kteří chtějí dohledat své předky, často s cílem získat snáz zahraniční občanství a opustit Rusko.

„Jsou to lidé, kteří si už vydělali a teď se bojí, že o to přijdou,“ řekl Palej.

„Přicházíme o nejvzdělanější, nejaktivnější a nejpodnikavější lidi,“ řekl Lev Gudkov, ředitel moskevské společnosti pro výzkum veřejného mínění Levada-Center.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám