Hlavní obsah

Startupy na Slovensku nemají platit první roky daně

Novinky, tov

Slovenské ministerstvo financí hodlá výrazně podpořit začínající technologické firmy, tzv. startupy. Navrhuje, aby podnikatelé s inovativním nápadem měli během prvních dvou let od svého vzniku nulové daňové zatížení, uvedl slovenský deník Pravda.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Daňové prázdniny by se měly týkat vybraných začínajících firem, které nemají v začátcích žádný obrat, případně jejich roční obrat činí maximálně 200 tisíc eur (5,5 miliónu korun).

Tady ale podpora nekončí. Návrh počítá s podporou startupů na školách, kde by na ně studenti dostávali zvláštní stipendia. Až tisíc začínajících firem by také mělo dostávat „kupóny“ v hodnotě několika tisíc eur, za které by si mohly například platit patenty.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Později by pro tyto firmy měla platit nižší sazba daně než současných 22 procent pro právnické osoby.

Dosud neznámé řešení

"Poskytnutí daňové úlevy startupu by nemělo významný vliv na státní rozpočet, na druhé straně by mohlo být efektivním nástrojem pro tu úzkou skupinu startupů, kterým se podaří profitovat již v raných stadiích podnikání," píše se v návrhu koncepce pro podporu startupů na Slovensku, který má deník Pravda k dispozici.

V koncepci je uveden i návrh definice startupu, podle které jde o technologickou firmu, která nabízí „dosud neznámé řešení problému“ a má šanci „že se jejich produkty a služby začnou vyrábět ve velkém rozsahu“. Z finančních podmínek je součástí definice vedle maximálního obratu do 200 tisíc eur ještě investování 25 procent nákladů do vývoje.

Úřad pro startupy

Kdo ale o tom, která firma má „výjimečný a inovativní nápad“, bude rozhodovat? Měla by vzniknout speciální státní instituce, která se bude zabývat jen startupy. Příklad si Slováci chtějí vzít například z instituce The Office of the Chief Scientist v Izraeli nebo Tech City v Londýně.

Na řadu opatření na podporu startupů chce slovenská vláda získat peníze zejména z eurofondů. Brusel podpoří startupy ve všech zemích příštích sedm let částkou téměř 80 miliard eur v rámci programu Horizont 2020.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám